LiU-forskare citeras allt oftare

Forskningen vid Linköpings universitet uppmärksammas alltmer av forskare världen över. Det visar en aktuell global rankning, där LiU tar ett rejält språng uppåt när det gäller citeringar per anställd. Sammantaget backar dock LiU från plats 287 till 302.

Forskning vid Linköpings universitet.

Det är brittiska QS World University Rankings, som nyligen kommit med sin årliga lista. Den räknas som en av de mest inflytelserika globala rankningarna.

Linköpings universitet tar alltså ett litet steg tillbaka på årets lista. Den viktigaste förklaringen är att QS-listan till 50 procent baseras på enkätundersökningar till akademiker på olika lärosäten och rekryterare vid internationella företag rörande vilka lärosäten som har bäst rykte. Inte minst i den senare gruppen tappar LiU. Universiteten åker ofta upp och ner på rankningslistan beroende på vilka som svarar på enkäterna. Det har fler än Linköpings universitet fått känna på.

Mer glädjande är den starka uppgången när det gäller citeringar, alltså i vilken utsträckning forskningen vid ett lärosäte uppmärksammas av andra forskare i deras vetenskapliga artiklar. Här tar LiU ett kliv på nära hundra placeringar.

Bland lärosäten yngre än 50 år ligger Linköpings universitet på plats 30 i världen.

QS redovisar även de främsta lärosätena inom specifika ämnesområden. LiU finns bland topp 100 inom omvårdnad (nursing).

I topp på QS-rankningen ligger fyra amerikanska lärosäten – MIT, Stanford, Harvard och Caltech. Ett svenskt universitet finns med på topp100-listan, nämligen Lund universitet på plats 98.

QS World UniversityRankings

 

 

Senaste nytt från LiU