LiU-forskare medverkar i söndagens valvakor

Elin Wihlborg, Gissur Ó Erlingsson, Johan Wänström och Richard Öhrvall kommer alla att synas och höras i direktsända valvakor på söndag kväll.

Porträtt av fyra forskareFyra LiU-forskare deltar i valvakor på söndag: Gissur Ó Erlingsson (överst t.v.), Richard Öhrvall (nederst t.v), Elin Wihlborg och Johan Wänström (överst t.h.)Alla som är intresserade av politik kommer att kunna få sitt lystmäte tillgodosett under valnatten. De direktsända valvakorna i radio och tv är många och långa, så ladda för en helkväll! Dessutom kommer flera LiU-forskare att delta i sändningarna med initierade kommentarer.

Gissur Ó Erlingsson, biträdande professor i statsvetenskap vid Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) och Richard Öhrvall, doktorand vid avdelningen för statsvetenskap, sitter med i SVT:s rikssändning med fokus på valen i kommuner, landsting och regioner.

– Det är ju en valvaka som för första gången specifikt har lokalnivån som fokus. Jag hoppas kunna bidra med insikter om genuint lokala partiers fram- och tillbakagångar och om röstdelning som jag bedrivit forskning om. I övrigt kommer jag särskilt att följa hur väljarna reagerar i de kommuner där moderater och socialdemokrater krokat arm och styr i koalition. Bestraffas de för att de hoppat i säng med den ideologiska motpolen, eller belönas de för att de tagit varandra i hand och pragmatiskt försökt jobba för kommunens bästa? säger Gissur Ó Erlingsson.

Vilket scenario av valkvällen är tänkbart?

– Vad gäller utfallet av valet, är jag inte man att spekulera i det. Vad gäller sändningen, ska det bli spännande att se hur det här greppet faller ut, att försöka följa de 310 valen: kommun- och  landstings-/regionvalen. Rent logistiskt blir det en utmaning, men jag ser fram emot en kul erfarenhet, säger Gissur Ó Erlingsson. Förutom LiU-forskaren Richard Öhrvall medverkar också forskaren Sofie Blombäck från Mittuniversitet i sändningen.

Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid avdelningen för statsvetenskap, medverkar i Sveriges Radio P4 Östergötlands sändningar under valkvällen som hon gjort under tidigare år. Johan Wänström, universitetslektor vid CKS, kommer att medverka i TV4:s valbevakning.

 

Valnattstablå

SVT: Valvakan om de kommunala och regionala valen: SVT2 med start 21:40.

TV4: Valvakan börjar klockan 19.30.

Sveriges radio P4 Östergötland: riksvalvakan börjar klockan 19.30 och den första regionala sändningen är 20.30 och har tyngdpunkten från klockan 21.10 och fram till midnatt ungefär. 

Kontakt

Senaste nytt från LiU