23 december 2020

En grupp LiU-forskare får allvarlig kritik i ett beslut från den nationella Nämnden för prövning av oredlighet i forskning.

Beslutet rör fyra vetenskapliga artiklar från 2014-19 som nämnden efter sakkunnigprövning funnit att de innehåller fabricerade forskningsresultat. Nämnden bedömer att det saknas vetenskapligt godtagbara förklaringar till varför de anmälda forskarna fabricerat forskningsresultat på det sätt som skett i artiklarna. Rådata stödjer inte heller de redovisade resultaten. Sammanfattningsvis finner nämnden att de anmälda forskarna gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning.

 

Beslutet, som fattades den 18 december, kan överklagas inom tre veckor och har ännu inte vunnit laga kraft.

 

Senaste nytt från LiU

Kvinnlig professor håller i en fejkad nyfödd bäbis, avsedd för undervisning.

Individanpassad förlossning målet för ny studie

Kan ett nytt verktyg med uppdaterade riktlinjer för hur en förlossning går framåt och med betoning på kvinnan i centrum bidra till en mer individanpassad förlossningsvård? En studie som får 19 miljoner kronor från Vetenskapsrådet ska undersöka det.

Olga Tokarczuk tar emot nobelpriset i litteratur.

Nobelprisets väg till att bli ett världspris i litteratur

I december varje år delas Nobelpriset ut – bland annat i litteratur. Forskaren Jacob Habinek vid LiU har analyserat hur Nobelpriset blev ett världspris.

Unga vuxna arbetar med färgglada papper runt ett stort bord.

Användarna är med och designar appen

Unga med olika funktionsnedsättningar är medforskare i att designa ett digitalt verktyg som ska hjälpa dem att må bättre. För forskaren Ulrika Müssener är det självklart att fråga användarna vad de behöver och vill ha.

Taggar