LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

LiU Game Awards Foto Christian Ekstrand

I år hålls konferensen i Tornby i Linköping den 27 november.
Och det är på håret att lokalen, Torn1, räcker till för alla deltagare och den som vill delta i konferensen gör bäst att skaffa sig en kostnadsfri biljett innan. Ungefär hälften av besökarna brukar vara LiU-studenter.
Final LiU Game Awards Foto Christian Ekstrand

– Vi räknar att det kommer att bli fullt, säger Tomas Ahlström, LiU Innovation, som tillsammans med Erik Berglund, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap, stått bakom arrangemanget från starten 2009.

Det hela började som en intern tävling, LiU Game Awards, för LiU-studenter som gått en fristående kurs i spelprogrammering och därmed fick en chans att visa upp sina projektarbeten. Första året deltog 23 studenter i datavetenskap och medieteknik.
LiU Game Awards växte snabbt både till omfång och innehåll. Studentprojekt, branschföretag och innovativa spelutvecklare fick en egen mässa, inbjudna föreläsare gav inblickar i det senaste forskningen på området. Och för varje år slogs besöksrekord.
För tre år sedan var det dags för ett namnbyte till LiU Game Conference.

Besökare på mässan Foto Christian Ekstrand10-årsjubileum och dags för ännu ett besöksrekord. Hur stort kan det här bli?
– Större! LiU Game Conference drar till sig spelintresserade från hela landet, vi vill bli en betydelsefull nationell mötesplats och vi börjar nu också nå ut internationellt.

– För LiU har den blivit en arena där vi kan visa upp att vi är bra på det här området. Vi har utbildningar som håller hög kvalitet och här finns stark forskning inom till exempel artificiell intelligens, maskininlärning, visualisering och kognitionsvetenskap, säger Tomas Ahlström.

Föreläsning med publik Foto Christian EkstrandLiU Game Conference handlar om inspiration och bjuder på två föreläsningsspår, ett Game track och ett Science track.

Fyra av föreläsarna är verksamma i inom den internationella spelindustrin: Jim Brown, Epic Games, Åsa Roos, Bioware, Jaroslav Beck, Beat Games och Mette Pødenphant Andersen, IO Interactive.

För de akademiska inslagen står fem föreläsare, varav två från LiU.
Apostolia Tsirikoglou, doktorand på Institutionen för teknik och naturvetenskap, föreläser under rubriken ”Fake it! Synthetic data for understanding reality”. “Turning theoretical ecology into a game” är ämnet för Anna Eklöf, universitetslektor på Institutionen för fysik, kemi och biologi.
Om AI och virtuella världar, maskininlärning eller hur man får till konstnärliga och realistiska spelvärldar berättar Andrew Maximov, Promethean AI, Linus Gisslén, SEED/Electronic Arts och Björn Henriksson, Dice.
– Det är kul att vi kan ta upp de vetenskapliga teorier och den teknikutveckling som ligger bakom underhållningen i de färdiga dataspelen, säger Tomas Ahlström.

Studenter på scenen som redovisar sitt tävlingbidrag till LiU Game Awards Foto Christian EkstrandI år blir det för första gången inte bara en studenttävling, LiU Game Awards, som ska avgöras utan två.
– Det kommer också att bli en delfinal i en större tävling i spelutveckling, Nordic Game Award. Där får LiU:s studenter konkurrens av lag från Europa.

– LiU Game Awards är fortsatt enbart en tävling för LiU-studenter. Under konferensen presenteras de tio finalisterna och slutligen tre vinnare där guldplatsen tar hem prispengarna, 20 000 kronor, ska användas för att utveckla sina projekt i samråd med LiU Innovation, säger Tomas Ahlström.

Översiktsbild från mässan Foto Christian EkstrandLiU Game Conference ger också deltagarna tillfällen att mingla, träffa spelutvecklare, testa nya spel och kolla in trenderna i nya digitala underhållning och upplevelser.
Att skapa kontakter med branschföretag och spelindustri inför framtida jobb är inte minst viktigt.
Mässan har förstås med åren växt i omfattning, den med.

Några tunga företag som deltagarna ska hålla särskild koll på?
– Det finns många! Men att Apple sponsrar konferensen tycker vi är lite extra, de är ju ändå världens starkaste varumärke och satsar mycket på spel.

Foto: Bilderna är tagna på LiU Game Conference 2018

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU