Intensiva dagar i Almedalen för LiU

50-årsjubileum och valår talar för att årets politikervecka i Almedalen blir riktigt het. Linköpings universitet deltar med forskare i ämnen som demokrati i förorten, fördomsfullt killsnack och hur vi ska förhålla oss till våra nya arbetskamrater – robotarna.

Från människa till cyborg

Linköpings universitet ingår sedan några år tillbaka i East Sweden Arena som slår upp sitt tält på Strandvägen 4 i Visby. I East Sweden ingår också Region Östergötland, kommunerna Linköping, Norrköping och Motala samt Östsvenska Handelskammaren. Programmet pågår mellan 2-5 juli.

– Det är en otroligt hård konkurrens om uppmärksamheten i Almedalen men vi har skapat oss en position som gör att besökarna vet att vi bjuder på spännande och samhällsviktiga programpunkter, säger kommunikationsdirektör Mariethe Larsson vid Linköpings universitet. Våra forskare som finns med, inte bara på East Sweden Arena, levererar aktuell forskning som kan bidra till många bra och skarpa debatter.

För den som inte vill trängas i Almedalen eller har börjat sin semester finns det ändå goda möjligheter att följa programmet direkt eller i efterhand eftersom allt direktsänds och bandas.

– Politikerveckan i Almedalen är en viktig plats att vara på för oss som vill bidra till samhällsdebatten med aktuella forskningsrön. Med teknikens hjälp kan så många fler ta del av detta, konstaterar Mariethe Larsson.

De forskare som deltar i East Sweden Arena är:

Måndag 2 juli
Josefina Syssner, ”Urbanisering: anpassning och utveckling på platser som krymper”
Elin Wihlborg, ”Från människa till cyborg – förstår vi egentligen digitaliseringens konsekvenser?”
Helene Lidestam, ”Kan snoozande skolelever förbättra kollektivtrafiken?”
Lars-Åke Levin, ”Vad är en nöjd kund inom sjukvården och vad är det värt?”
Fredrik Heintz, ”Hur coachar vi våra AI-kollegor för en långsiktig anställning?”

Onsdag 4 juli
Magnus Dahlstedt, ”Vad är demokrati för någon som aldrig har upplevt det?”
Marie Blomberg, ”Hej sjukvården – har jag ett sprucket underliv? Så kan visualisering minska tabut kring vaginan”
Moa Mannheimer, ”Jämställt killsnack – är det möjligt?”

Forskare och medarbetare från Linköpings universitet kommer sammanlagt att medverka i ett 40-tal arrangemang i Almedalen, bland annat ska det nationella kunskapscentrumet Barnafrid diskutera våld mot barn och LiU Relation lyfter frågan om samverkan mellan akademin och små- och medelstora företag.

På eastsweden.se/almedalen finns programmet i East Sweden Arena (med reservation för ändringar). Mer information om LiU:s del.