LiU startar ny högskoleingenjörsutbildning i tillämpad fysik

Som första lärosäte i Sverige startar LiU en ny högskoleingenjörsutbildning i tillämpad fysik. Programmet ska möta industrins behov av personer med praktiska kunskaper inom fysik i kombination med ett brett tekniskt kunnande.

Bild på labb Thor Balkhed

Programmet som startar hösten 2022 blir den första högskoleingenjörsutbildningen inom fysik i Sverige. Målet är att utbilda personer som i samarbete med andra kan ta fram morgondagens material och teknik för hållbara produkter, såsom solceller, batterier och optiska fibrer. 

– Det finns en stor efterfrågan på en kombination av kompetens inom både fysik och teknik inom industrin och därför startar vi den här utbildningen, som också tagits fram i samråd med näringslivet, säger Marcus Ekholm, universitetslektor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) och som lett den projektgrupp som utvecklat programmet.

Utbildningens innehåll präglas av en blandning mellan fysik, teknik, matematik och programmering. Sista året profilerar sig studenterna mot antingen materialfysik eller teknisk fysik och tar därigenom också del av den starka forskning som bedrivs vid Linköpings universitet inom dessa områden. 

– Den som fördjupar sig inom materialfysik får praktiska kunskaper inom tillväxt- och karaktäriseringsmetoder. Väljer man i stället att inrikta sig mot teknisk fysik får man färdigheter inom fysikalisk mätteknik samt datorsimulering och beräkning, säger Marcus Ekholm.

Det kommer även finnas möjlighet att läsa kemi, bioteknik, biomaterial, ekonomi och hållbar teknikutveckling. 

– Man kan också läsa språk och ha praktik, säger Marcus Ekholm. 

Programmet riktar sig till dem som är intresserade av hur fysik tillämpas inom teknik och som snabbt vill omsätta sina kunskaper i praktiken. 

– De som går det här programmet kommer att få tekniska kunskaper och operativa färdigheter som är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Programmet innehåller en stor del projektkurser enligt CDIO-modellen* som förbereder studenterna inför dagens ingenjörsroll. De kommer att kunna vara med och utveckla ny teknik för ett hållbart samhälle inom till exempel energilagring och halvledarteknik, säger Marcus Ekholm. 

Då utbildningen vänder sig brett passar den både de som precis gått ut gymnasiet men även de som vill vidareutbilda sig och som till exempel har läst natur innan.

Framtida arbetsroller kan vara som mättekniker, testingenjör, processingenjör och forskningsassistent inom allt från elkraft och energiförsörjning till IT och medicinsk teknik både i Sverige och utomlands. 

Ansökan till utbildningen öppnar 15 mars.

Läs mer om utbildningen

Läs mer om CDIO

Läs mer om utbildningen

Kontakt

Senaste nytt från LiU