LiU-studenter tävlar om att bli morgondagens poddstjärnor

Antalet svenska podcasts har exploderat de senaste åren, men det finns fortfarande utrymme för nytänkande podcastkoncept att ta plats. I den fristående kursen Podcast – ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor, Sveriges enda helt renodlade podcastkurs på universitetsnivå, har studenterna omsatt sina idéer till verklighet. Nu får några av dem möjlighet att testa sina poddar i skarpt läge.

Studenter ståendes på trappa.Mattias Edborg, Mirza Tule, Alfred Emanuelsson Vretander, Vendela Hansson, Clara Karlin. Foto: Karin LinhardtMediabolaget Bauer Media anordnar tillsammans med Linköpings universitet en tävling, där fyra utvalda bidrag står klara att delta; Fotbollskärlek, Mannen med den gula rocken, Två rum och kök samt Minnets melodi. Det bidrag som vinner tävlingen kommer att få kontrakt med Bauer Media, vars etablerade podcastplattform redan är hemvisten för poddar som exempelvis David Batras podcast, Mordpodden och Historiepodden.

– Jag är imponerad av Bauer Medias ambition att vilja utveckla poddskapandet. Jag är stolt över att våra studenter skapat så många inspirerande poddidéer och vågat anta den här utmaningen, berättar Annelie Norberg, kursansvarig för Podcast – ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor vid Linköpings universitet.

– Det är ovärderligt för vår utbildning att samverka med en professionell partner och lite extra kul att sticka ut hakan och göra det med en kommersiell partner som Bauer Media är, avslutar Annelie.

De tävlande bidragen

Fotbollskärlek

Mirza Tule

Fotbollskärlek lyfter tysta eldsjälar inom svensk fotboll som jobbar bakom kulisserna. Mirza Tule intervjuar människor i Sverige som hellre tvättar kläder för Division 6-lag på lördagar än att titta på Premier League eller Allsvenskan.

Mannen med den gula rocken

Mattias Edborg

Lyssna på denna följetongsdrivna podcast där en berättelse skrivs av flera författare och där varken du som lyssnar eller du som skriver vet hur den kommer att sluta. Här samlas unika historier berättade av er.

Två rum och kök

Clara Karlin, Joakim Malmberg, Vendela Hansson, Alfred Emanuelsson Vretander

Det finns tusen sätt att bo på, hus, bilar, båtar, kojor, slott. Följ med till ett tantrakollektiv, in i husvagnslivet, ut på Atlanten, där vi reser land och rike runt, där vi för varje avsnitt får möta en ny person, med ett nytt sätt att bo!

Minnets Melodi

Fredrik Nilsson

I Minnets Melodi träffar du människorna som levt längre än de flesta. Genom ögonblicken som gjort skillnad och musiken som betytt mest.

Tävlingen stänger den 8 maj.

Lyssna och rösta

Detta är podcastkursen