LiU tackar rector magnifica

Varma och inkännande tal, sång av skiftande slag - från Linköpings studentsångares välljudande stämmor till dekanernas raspiga men kärleksfulla rap - kaffe, hallongrottor och strålande sol inramade LiU:s avgående rektors hjärtevärmande avskedskalas.

Helen Dannetun hyllas i universitetsparken. Magnus Johansson

– Från botten av mitt hjärta, tack, sa Helen Dannetun efter att ha fått ta emot hyllningar för sina nio år som rektor vid Linköpings universitet.

Den 11 november 2011 installerades Helen Dannetun som LiU:s sjätte rektor. 9 juni 2020, nästan nio år senare, avlöser uppskattningarna och de varma tacken Foto Magnus Johanssonvarandra, de allra flesta på distans, direkt eller inspelade i förväg. I universitetsparken finns de närmaste medarbetarna samlade runt kaffeborden i solskenet i ett antal som inte någon gång under eftermiddagen överstiger 50. Inramad av blommor och under ett skyddande tälttak får rector magnifica ta emot hyllningar från Sveriges alla hörn, skickligt modererat av LiU:s ceremonimästare Camilla Smedberg.

Ministerhyllningar

Först ut var Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning:
Foto Magnus Johansson– Tack för ditt framgångsrika arbete på Linköpings universitet. En god ledare är en förutsättning för framgång, du är en god ledare; lyssnande, drivande, tydlig och bestämd, med glimten i ögat. När man träffar dig känns det som man behöver skärpa till sig lite och allt detta är goda egenskaper, sa Matilda Ernkrans, och tackade varmt för det goda samarbetet med utbildningsdepartementet.

Utbildningsminister Anna Ekström tidigare ordförande för LiU:s styrelse tackade för åren tillsammans.
– Jag är glad över att ha fått vara med när LiU har gjort avtryck i Sverige och världen. Du är en modig, snäll, djärv och tydlig ledare som klarar pendlingen mellan att vara lyhörd och bestämd på ett lysande sätt.

Nuvarande ordförande för LiU:s styrelse, Lena Sommestad, fortsatte
– Du har bidragit till att utveckla LiU till en intellektuell mötesplats med din vilja till förnyelse och tydliga prioriteringar, din satsning på utbildning med studenthuset, det pedagogiska språnget och didacticum, men också på ett sammanhållet LiU med samarbeten över fakultetsgränser och mellan studenter, lärare och forskare.

Studenternas tack

Studenterna tackar HelenStudenternas tack.Det kanske mest känslosamma talet stod studentkårernas tre ordförande för, Sofia Ritenius från STUFF, Elin Fägerstam, Consensus, och Ludwig Modahl Egström, Lin Tek:
– Kära Helen, du var rektor innan vi började våra studier här och vi kan inte ens föreställa oss ett LiU utan dig. Vid LiU innebär studentinflytande inte något lagstadgat obligatorium utan ett verkligt medinflytande. Du får oss att känna oss viktiga. Vi tre var också med i den rekryteringsgrupp som skulle utse din efterträdare och den kravprofil vi satte upp innehöll det vi uppskattar mest hos dig. Du blev vår måttstock för hur en bra rektor ska vara. Med den måttstocken i ryggen känner vi oss nu trygga med vår nya rektor. Varmt tack!

Det var ungefär nu som Camilla Smedberg fick plocka fram pappersnäsdukarna under bordet.

Fler hyllningar följde, från prefekterna vid LiU, från dekanerna med en kärleksfull och fyndig om än inte helt musikaliskt njutbar rap, sång från universitetsledningen och en levande installation i den Dannetunska trädgården med universitetsdirektörens ledningsgrupp.
Därtill varma tack från riksdagens talman och tillika alumnen Andreas Norlén, nuvarande landshövdingen Carl-Fredrik Graf, förra landshövdingen Elisabeth Nilsson, VTIs generaldirektör Tomas Svensson, UKÄs generaldirektör Anders Söderholm, Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, rektorerna vid Stockholms och Umeå universitet, Astrid Söderbergh Widding och Hans Adolfsson, och många, många fler.
Och mellan talen stämningsfull skönsång av Linköpings studentsångare under ledning av Director Musices Christina Hörnell.

Vad ska då Helen Dannetun göra nu?
Efter semester i Hälsingland väntar ett rum i fysikhuset och en professorstjänst, styrelsearbete för Gymnastik och idrottshögskolan och inte minst en plats i styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse dit hon också fick ett varmt välkomnande, på distans, av Peter Wallenberg Jr.

Med mera, för som Lena Sommestad uttryckte saken: när Helen Dannetun den 1 juli blir rektor emerita är hon också en av Sveriges mest erfarna akademiska ledare.

Helen Dannetun och Camilla Smedberg, med kaffe och hallongrottor.  Magnus Johansson
Skönsång från LiU:s ledning: Per-Olof Brehmer, vicerektor forskning, prorektor Margareta Bachrack Lindström, Kent Waltersson, universitetsdirektör, och vicerektor samverkan Peter Värbrand, som också fanns med bland kaffegästerna. Magnus Johansson
Kärleksfull rap från dekanerna
Rappande dekaner; Jörgen Nissen, Ulf Nilsson, Karin Axelsson och Johan Dabrosin Söderholm. Magnus Johansson
Mattias Severin överräcker en hyllning från prefekterna och önskar Helen Dannetun välkommen åter till IFM. Magnus Johansson
Sofia Ritenius, STUFF, Elin Fägerstam, Consensus, och Ludwig Modahl Edström, Lin Tek, tackar Helen Dannetun "Du har fått oss att känna oss viktiga". Magnus Johansson
Skönsång från Linköpings studentsångare. Magnus Johansson
Camilla Smedberg, LiU:s ceremonimästare, avslutar hyllningarna och kaffekalaset övergår till mingel med lite bubbel. Magnus Johansson

Rektorsbytet

Senaste nytt från LiU