Utställning vill sätta människor i rörelse

- Med utställningen vill vi sätta folk i rörelse, både känslomässigt och i handling. Vi visar upp exempel på engagemang och kunskap hos personer som gjort just det, säger Erik Berggren, projektledare för Lobby på Campus Norrköping.

Ytan innanför entrén till Kåkenhus på Campus Norrköping är för en period smyckad med utställningen Rörelser - en utställning med dokumentation av människor i rörelse, med fokus på migration och flyktingsituationen idag. 

Erik Berggren och Celina Ortega Soto vid utstallningen RorelserUtställningen är en del av projektet Lobby, som blev möjlig genom anslag av Forskningsrådet formas. Den består av den dokumentation som Nedžad Mešić, forskare vid Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle, och de två LiU-studenterna Renzo Arcuri och Celina Ortega Soto, tagit med sig från sina resor till flyktingläger i Grekland och bärplockarläger i norra Sverige. 

- Projektet handlar om mötet mellan kunskap och konst. Tanken är att utställningen kommer att ändra ansikte framöver, och bli en levande yta för samtal, möten, forskarpresentationer och programverksamhet, säger Erik Berggren, som annars arbetar med undervisning, samverkan och kommunikation på Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle.

Celina Ortega Soto, tidigare student på programmet Kultur, samhälle och mediegestaltning, och idag student på det internationella masterprogrammet i etnicitet och migrationsstudier vid LiU, spenderade två veckor som volontär på den grekiska ön Chalkida och flyktinglägret Ritsona. Där dokumenterade hon sina möten med människor som flytt från sina osäkra hemländer. Där fanns människor från Syrien, Iran, Irak och Afghanistan, som alla bar på en förhoppning om att få lämna lägret för att få börja sina nya liv på en trygg plats. 

171105 Lobby utställning- En kvinna som jag citerar mycket i utställningen heter Hanan. Vi satt och pratade länge min sista dag i lägret, och hon berättade om kärleken till sitt hemland Syrien. Hade det bara handlat om henne själv hade hon stannat där, men hon flydde för sin familjs skull. Just känslan att fly för att säkra framtiden för sin familj var något som många hade gemensamt, säger hon. 

På skärmväggarna, som utgör utställningen, samsas foton och skriftlig dokumentation om utrymmet, och skildrar flyktingarnas liv i rörelse mot en framtid de själva aldrig önskat. 

- Som Hanan uttryckte det: "My dream is not Europe, my dream was never Europe. My dream has and always will be Syria", säger Celina Ortega Soto.

171105 Lobby UtställningUtställningsytan kommer framöver att fungera som en plats för möten mellan till exempel tjänstemän, aktivister, studenter och flyktingar själva, för att förmedla den kunskap som finns i samhället. Projektet är inspirerat av idén att migrationen knyter samman världen och människor, kunskap och politik. 

- Jag har arbetat mycket med konst, och tycker det är intressant att skapa en utställningsyta som också blir ett samtalsrum för flyktingfrågor och migration, säger Erik Berggren.

Läs mer om projektet och utställningen här:  https://liu.se/artikel/lobby 

 

Video

 

 

 

 

 


Senaste nytt från LiU