Malmstens bjuder in till digital visning av examensarbeten

Under rådande pandemi krävs nya idéer och lösningar. Med hjälp av 360-fotografering blir Malmstens vårutställning i år en annorlunda upplevelse för besökarna.

Bild från den virtuella utställningen på Malmstens. Välkommen till Malmstens. Vårutställningen med avgångsstudenternas examensarbeten visas i år digitalt. Länk till utställningen finns längst ner i artikeln.

Onsdagen den 20 maj öppnade vårutställningen där studenter från Malmstens möbelsnickeri-, möbeldesign- och möbeltapetseringsutbildningar visar upp sina examensarbeten. I vanliga fall öppnar Campus Lidingö dörrarna för en vernissage som brukar locka 100-tals människor. I år, med rådande pandemi, är det dock annorlunda.

– Trots omständigheterna vill vi kunna göra det tillgängligt och därför blir det en digital lösning i år, berättar Frida Erson, som arbetar som universitetsadjunkt vid Malmstens.

360-fotografi

Utställningen  med studenternas examensarbeten ställs upp i fönsterytorna på plats vid Campus Lidingö. Tillsammans med fotografen Jann Lipka har också ett 360-foto tagits fram. I det kan besökaren digitalt gå runt i bilden för att se hela utställningen på sin dator eller mobil. Vid varje del av utställningen finns en klickbar ”hotspot” placerad som leder besökaren vidare till mer information om verken.

– Malmstens förknippas ofta med klassiska tekniker men här visar vi att vi ligger i framkant och hittar ny vägar när situationen kräver det, säger Frida Erson.

Studenterna ställer ut allt ifrån fullskaliga prototyper och modeller till digitalt material. Malmstens har dock som princip att 30 procent av ett examensarbete ska vara praktiskt i någon form. För många alumner definierar examensarbetet deras tidiga yrkesår.

– Som besökare kan man förvänta sig en utställning i världsklass. Därför känns det viktigt att vi även i kristid kan leverera en utställning av hög kvalitet, säger Frida Erson.

Hållbar trend

En trend i årets utställning är att flera examensarbeten tar en utgångspunkt i hållbarhet och tankar kring cirkularitet. Det kan till exempel handla om hållbara materialval och möbler som är lätta att reparera.

Studenten Anna Engvall  på möbeldesignutbildningen har utgått från begreppet "asymmetri" när hon gjort en hylla och ett bord. Hon tycker att den virtuella utställningen är ett bra alternativ till en traditionell visning.

–  Det man förlorar är ju den fysiska närheten, möjligheten att studera detaljer och kanske känna på objektet. Å andra sidan är det lätt att sprida digitalt och fler kan ta del av det vi gjort. Också i vanliga fall skulle det vara en riktigt bra komplement till en fysiska utställningen, säger Anna Engvall.

Har ditt arbete påverkats av coronakrisen?

–  Nej, jag har inte velat låta den påverka mig. Men kanske har den gjort mig mer fokuserad och målinriktad, och på så sätt faktiskt gjort mig starkare.

Visa/dölj innehåll