07 maj 2018

Kanske en framtida designikon? Med fåtöljen Mammut sticker Malmstensstudenterna Joel Fjällström och Rebecca Petrini ut hakan. Och de har blivit rejält uppmärksammade.

Mammut

En utmärkelse för nyskapande formgivning av Ung Svensk Form, ett prestigefullt stipendium – och därtill en brittisk kunglig provsittning.
Vilken rivstart på karriären och vilken avslutning på tre års utbildning på Malmstens Linköpings universitet!
Joel Fjällström, möbeldesign, och Rebecca Petrini, tapetserare, gjorde Mammut i samarbete redan hösten 2017. För Rebecca delvis inom ramen för en kurs i tapetsering med moderna material, för Joels del var det helt och hållet ett sidoprojekt utanför studierna.

Mammut ingår nu i en vandringsutställning där ung formgivning visas på en rad svenska designcenter för att landa i Tokyo i oktober. Dessförinnan har de bägge ställt ut arbeten i Malmstensstudenternas monter på Swedish Design Week, och i april var de representerade i Malmstens monter under den största mässan inom internationell möbeldesign i Milano.

Joel Fjällström  I verkstaden Foto: PrtivatHur många timmar Joel Fjällström och Rebecca Petrini satsat på utvecklingen av Mammut har de inte en aning om.
- Det var åtskilliga kvällar och helger. Vi ville ta vara på tillfället att skapa något nytt, arbeta med form och estetik och ta ut svängarna, säger Joel.
- Och inte fastna i dagens stereotypa föreställningar utan arbeta konceptuellt, utanför det praktiska användandet, säger Rebecca.
De ville skapa en fåtölj, en enstycksmöbel, utan att behöva anpassa sig till den kommersiella marknaden.

Resultatet blev Mammut.
En fåtölj som både omsluter och låter sig omslutas. En estetisk upplevelse av en skulptural form i kombination med en taktil känsla.
Efter att Joel Fjällström och Rebecca Petrini resonerat ihop sig om idé och tanke, form och rumslighet, kombinationen distans och närhet, estetik och material anpassade till kropp och hand började designprocessen; från Joels skisser till mockups, modeller i olika skalor.
– Jag började med lera i skala 1:8 för att sluta med en modell 1:1, gjord av kartong och hönsnät, berättar Joel.

Mammut i verkstadenFör Rebecca Petrini blev tapetseringen utmaning.
- Designarbetet pågick parallellt, vilket gav oss en hel del att lösa under vägen. Det var också mitt första möte med moderna material. Särskilt knepigt blev det att få volym på Mammuts organiska former.
Att klä en rund form kräver avancerad tapetsering.
I Mammut möts två material, med rygg och armstöd i traditionellt möbeltyg och mocka i sitsen.
- Att få fram mocka var besvärligare än vi tänkt. Helst ville vi ha svenskt vegetabiliskt garvat skinn. Till sist hittade vi ett kronhjortsskinn i Gällivare, det kunde vi använda baksidan på.


 Joel Fjällström och Rebecca Petrini Joel Fjällström och Rebecca Petrini Om Joel Fjällström och Rebecca Petrini med sin design medvetet stack ut hakan, gjorde juryn bakom Ung Svensk Form detsamma med inledningen till sin motivering.
- Är det korv med bröd eller en synnerligen obekväm fåtölj, frågade de med en glimt i ögat.
Hur kändes det?
- Lite märkligt först, men resten av motiveringen stämde desto bättre. Lite humor får man väl ta med en klackspark, säger Rebecca.
Branschfolket i juryn fortsatte sitt utlåtande mer seriöst:
- Vi ser en skulptural, intressant möbel där kontrasterna möta, som är formsäker – och uppfostrande. Mammut ger visserligen ett mjukt intryck, men kräver en stram hållning.
Uppfostrande – vad innebär det då?
– Det hänger nog ihop med att Mammut har en ryggvinkel som får användaren att sitta upprätt, säger Joel.
Alltså rätt långt från dagens liggvänliga fåtöljer – mer tänkt för samtal eller en stund i avskildhet.


Prince William, Kate Middleton, Joel Fjällström och Rebecca Petrini Prins William, Kate Middleton, Joel Fjällström och Rebecca Petrini Foto: ArkDesBrittiska kungligheter är kanske mer vana vid en stram hållning.
– Bekväm, tyckte Kate Middleton efter att ha provsuttit fåtöljen.
Hon var, tillsammans med sin make prins William, på ett Stockholmsbesök inriktat på arkitektur. ArkDes, som är nationellt museum och center för design och arkitektur på Skeppsholmen i Stockholm stod förstås på programmet, just innan utställningen av Ung Svensk Form där stod klar.
- Vi var fyra formgivare som fick en minut var på oss att presentera vår design, berättar Rebecca.
Och varför inte passa på tillfället? Hertiginnan fick erbjudandet att slå sig ned i Mammut – och studenterna fick några minuter extra för sin presentation.

I samband med öppnandet av Stockholm Design Week fick Joel Fjällström och Rebecca Petrini ta emot utmärkelsen på ArkDes. Det blev också startskottet för vandringsutställningen med det 30-tal bidrag som utgör årets Ung Svensk Form.

Ni fick också ta emot ett prestigefullt stipendium från danska textilproducenten Kvadrat?
- Det var nog det roligaste av allt. Kvadrat är ett företag som samarbetar med de bästa designerna för att ta fram nya möbeltextiler. Förutom 10 000 kronor, en tid på plats i Köpenhamn får vi också ställa i deras nya Showroom i Stockholm, säger Joel.

Och Mammut kommer förstås med?
- Nej, till den utställning kommer vi att skapa nya objekt, säger Rebecca.
Därmed blir nog åtskilliga kvällar, helger och sommardagar återigen intecknade.

Fotnot: Bland bidragen till Ung Svensk Form fanns även Malmstensalumnen Hemmo Honkonen med Möbler som låter.
Ännu en Malmstensalumn, David Ericsson, fick tidningen Forms prestigefyllda utmärkelse Årets designer 2018 för sin stol Petite för Gärsnäs.Mammut framifrån Foto: Creative commons

 

 


Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.