Varje år anordnar sistaårsstudenterna från slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet en utställning med sina examensproduktioner. Årets utställning görs i två format – digitalt och fysiskt på plats i Studenthuset på Campus Valla. Den startar den 6 maj, med en digital vernissage, och pågår till den 29 maj.
I år är det sju studenter som ställer ut sina verk. De har skapat produkter av olika material och med olika metoder – från textil och papper, till trä och metall.
Litchen. Soffbord i trä inspirerat av skogens lavar. Av Malin Andersson.Malin Andersson har skapat ett soffbord i trä. Hon har inspirerats av skogens lavar och använt sig av olika metoder för att få till de organiska formerna. Verkstans maskiner och verktyg har gått varma.
– Jag har fått räkna en del och det har varit en utmaning att få till alla vinklar så att de ska bli perfekta ihop och skapa den struktur jag varit ute efter, säger hon.
Hon har under hela utbildningen skapat inredning i olika former och det är också vad hon vill arbeta med efter studierna.
– Jag har bland annat gjort lampor, men nu kände jag att jag ville gå upp i storlek och få visa min mångsidighet. Att sedan få arbeta som formgivare är drömmen.
Rebecka Lundahls examensprodukt är ett skrivbord som pryds av ett skulpterat landskap. Hon har använt sig av trä, metall och plast, material som hon arbetat mycket med under utbildningen men nu ville använda tillsammans. Att skapa ett skrivbord föll sig naturligt för henne.
– Skrivbordet är platsen där man skapar, kommer på idéer, tänker nytt och kreativt. Det är någonting som jag personligen inspireras av, som väcker min fantasi och som jag hoppas ska inspirera andra.
Hon har hämtat inspiration från naturen men också från sin praktikplats på en filminspelning, något som gett henne en idé om vad hon vill göra efter studierna.
– Under utbildningen har jag insett mer och mer vad det är jag vill göra och efter praktiken kändes det ännu mer självklart att jobba som attributmakare.Lund Dalen. Ett skrivbord i trä med ett skulpterat landskap. Av Rebecka Lundahl.
I utställningen visas också examensprodukter i form av unisexkläder och normbrytande modellfotografier, tapetprover med mönster av blåbär och björnbär inspirerat av kolonilottens trädgård, en virkad väggbonad med former och symboler för betraktaren att reflektera över, krympburkar formade som svampar inspirerade av nordisk mytologi samt två broderade konstverk som lyfter frågor om natur och hållbarhet.
Ett resultat av tre års studier
Utgångspunkten har varit för studenterna att knyta ihop tre års studier och själva formulera en uppgift inom ett område där de vill utvecklas.
– Utställningen lyfter oss och visar vilka vi är och hur vi har utvecklats under de här åren, säger Malin Andersson.
– Vi har tillåtits att experimentera med vårt eget skapande, menar Rebecka Lundahl.
Textil, trä, metall och teknikerna som tillhör de materialen har varit fokus under utbildningen, liksom hantverkets roll och betydelse i och påverkan på samhället.
– Utifrån det ska studenterna skapa ett objekt och sedan skriva en vetenskaplig uppsats som på något sätt kopplar till det de skapar, säger Frida Berntsson, programansvarig.
I år tar de sista studenterna examen från slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet. Till hösten 2022 startar ett nytt program i formvetenskap. Också där blir hantverket grunden, men med en tydligare inriktning mot hållbarhet.