Masterprogram i samhällsgestaltning startar i höst

Hösten 2018 startar masterprogrammet Samhällsgestaltning riktat till studenter inom humaniora och samhällsvetenskap. Tanken är att programmet ska bredda deras kompetens på arbetsmarknaden.

Genrebild på Samhällsgestaltning– Vi hoppas att utbildningen ska öppna för fler jobb genom att de nu får möjlighet att utveckla sin kreativitet och kommunikativa förmåga, säger programansvarige Christian Svensson Limsjö.
Programmet riktar sig till studenter med en kandidatexamen inom något av ämnena medie- och kommunikationsvetenskap, litteraturvetenskap, historia, religionsvetenskap, filosofi, konstvetenskap eller socialantropologi. Studenterna fördjupar sig i en aspekt av sitt uppsatsämne som de sedan gestaltar i form av exempelvis en utställning, film eller podcast riktad till målgrupper utanför den akademiska världen. Det kan handla om ämnen som flyktingfrågan, unga kvinnor och sociala medier, religionens roll idag, trygghet i offentliga miljöer eller djurrättsrörelsens värdegrunder.

Uppmuntra till samarbete

– Syftet med att gestalta ett ämne är att bidra till kunskap, engagemang och dialog. Målgruppen kan vara allmänheten men också en speciellt utvald grupp som politiker eller någon särskild yrkesgrupp.
Utbildningen vill också uppmuntra till samarbete med andra samhällsinstitutioner och arbetsplatser, som till exempel muséer.
– Studenter från relativt små ämnen får nu en möjlighet att läsa tillsammans. Vi hoppas att de ska se nyttan av att få en spetskompetens inom sitt eget område. Alla som har en kandidatexamen i något av de ingående ämnena från vilket lärosäte som helst kan söka. Vi ser gärna sökanden från andra universitet/högskolor, säger Christian Svensson Limsjö.

Läs mer om masterprogrammet i Samhällsgestaltning