Mingel och panelsamtal på Medieteknikdagarna

För 18:e året i rad tog Medieteknikdagarna plats på Campus Norrköping. Arbetsmarknadsdagarna för medieteknikprogrammet förenar hundratals studenter och företag i industrin. Under ett panelsamtal gav tidigare studenter tips om hur man bäst tar sig fram på arbetsmarknaden efter sin examen.

Panelsamtal under Medieteknikdagarna 2018

Att gå, från att vara student, till att söka sig ut i arbetslivet kan bli en stor omställning. Vad ska man tänka på när man söker sitt första jobb, och hur gör man för att sticka ut på arbetsmarknaden? Det var några av de frågor som som Kristina Engström, Alexander Johansson, Emil Axelsson och Ida Aasa fick svara på under det panelsamtal som hölls under Medieteknikdagarna.

Kristina Engström, tidigare student vid medieteknikprogrammet på Linköpings universitet, arbetar idag som backend Java-utvecklare på företaget Frost. Hon berättade om sina erfarenheter av att börja arbeta efter utbildningen. 

– Det kändes först jätteläskigt, och jag tänkte att jag inte kunde någonting, men kände snabbt, att det gör jag ju faktiskt. Jag fick en bra introduktion till det projekt jag skulle arbeta med, och känner mig mycket mer självsäker idag. Man behöver inte veta allt innan man börjar ett nytt jobb, berättade hon.

Företagsrepresentanter och studenter minglar under mässanAlexander Johansson och Emil Axelsson är också LiU-alumner. Emil håller sig kvar på universitetet, och arbetar idag som forskningsingenjör på avdelningen för medie- och informationsteknik. 

– Efter min examen sökte jag flera jobb, och fick gå på många intervjuer. Det kan vara bra att också söka de jobb som kanske inte ser så intressanta ut till en början. Det är nyttigt att vara med i processen, och ett företag som inte ser så bra ut på ytan kan vara bättre än man tror. 

Ska man då acceptera ett jobb man inte vill ha enbart för att få in en fot på arbetsmarknaden? För Alexander Johansson, idag konsult på företaget Cygni, är svaret ett tydligt nej.

– Absolut inte sett till dagens arbetsmarknad. Idag är det företagen som jagar utexaminerade studenter, och inte tvärtom. Det är onödigt att slösa tid på en arbetsplats där man inte känner att man utvecklas, sade han. 

Ida Aasa är civilingenjör i teknisk design, och hon arbetar idag som beslutstödskonsult på företaget Exsitec i Linköping. Hon gav tips om vad man kan tänka på när man går på anställningsintervju.

– Se det som en dejt. Det handlar inte bara om att företaget ska vilja ha dig, utan ni ska båda vilja ha varandra. Kanske matchar ni inte varandra helt, och du får inte jobbet, men då är det bara att söka vidare tills man hittar en match. 

Under de två dagarna som Medieteknikdagarna pågick anordnades det en mässa parallellt med flertalet föreläsningar. Dagarna arrangeras utav tolv ideellt arbetande studenter på Medieteknikprogrammet. 


Senaste nytt från LiU