Miljöengagerade studenter startar företag i Kenya

Ett gäng LiU-studenter med starkt miljöengagemang har startat ett företag som satsar på eldrivna safaribilar. Nu tar de studieuppehåll och flyttar till Kenya.

Bild på Opibus fem grundare. Foto: privatFilip Lövström Foto: Eva Bergstedt– Vi är unga i en tid när det inte finns utrymme att vänta. Klimatet förändras. Någon måste göra något. Vi är någon.

Filip Lövström (bilden t h) läser civilingenjörsprogrammet Energi, miljö, management (EMM) vid LiU. Om några timmar lämnar han Linköping för att flyga till Kenya och bosätta sig där på obestämd framtid. Två lägenheter är hyrda i Nairobi där han och åtta andra personer från olika länder ska bo och arbeta med företaget som startade 2017. Filip Lövström är en av de fem grundarna och nu är det dags att på plats gå vidare med företagssatsningen.

Schabloniserad bild av Afrika

Tre av grundarna läser på EMM och de övriga två läser vid Stockholms och Lunds universitet. Gemensamt för de fem killarna är intresset för klimat och miljö och flera har erfarenheter av Östafrika genom att ha rest, jobbat eller vuxit upp där.
– Vi är inte ute efter den här ”rädda världen”-grejen. Synen på många delar av Afrika är väldigt cementerad, vi vill inte vara med om att driva bilden av att någon behöver räddas. Vi bygger upp ett seriöst företag och det finns ett stort intresse från safariparkernas sida för vad vi gör. Den här regionen har generellt en stor tillväxtmarknad som sällan uppmärksammas, säger Filip Lövström.

Långt framme i miljösatsningar

Bakgrunden till den nischade marknad som företaget gett sig in i är att de östafrikanska safarilodgerna redan idag ligger långt framme i sina miljösatsningar. De har exempelvis solceller för el, avfallshantering och klimatsmarta vattenkretslopp. Men när det kommer till safaribilarna så finns det brister. De drivs med diesel.
– Vår vision är att det ska finnas en betydande andel elbilar i Östafrika till 2030 och vi börjar med safaribilarna.
SafarivägDet finns flera skäl till det. Safaribilarna kör korta sträckor och återvänder hela tiden till samma plats där de kan laddas med hjälp av solceller. Kunderna kan kapa sina kostnader för drivmedel och service. Med elbilar får turisterna dessutom en behagligare upplevelse genom att de kör tyst.
– Safariparkerna ser elbilssatsningen som ett naturligt steg att ta och vi har många kunder som är inbokade.

Teori omsätts i praktik

Företaget har 20 anställda. De flesta är kenyaner men där finns även personer från Sverige, Marocko, Norge, Indien och Zimbabwe.
– Vi lyfter ur dieselmotorerna och allt som har med förbränningsdriften att göra. Sedan sätter vi in färdigmonterade lådor där hela eldriften finns installerad.
Under sommaren kommer fem LiU-studenter att vara i Nairobi. Utöver de tre grundarna, som har studieuppehåll och stannar tills vidare, är det två studenter som medverkar vid produktionsstarten och därefter åker hem.
Även andra LiU-studenter har varit involverade. En projektgrupp inom EMM har studerat miljöarbetet i företaget, solpanelsladdning av elbilar och hur man kan marknadsföra sig som aktör i Östafrika. En annan grupp som läser civilingenjörsprogrammet Medieteknik har fördjupat sig i användargränssnitt och smarta uppkopplingslösningar för elbilarna.
Utbildningen på LiU, där EMM-studenterna bland annat får kunskap i organisation och företagsutveckling, ligger väl till pass för arbetet de nu utvecklar på plats i Nairobi.
– Mycket av teorin vi läst omsätter vi nu i praktisk tillämpning. Vi får givetvis en djupare förståelse för vad vi lärt oss på utbildningen.
Filip Lövström har också tagit del av det stöd för idéutveckling som finns vid Linköpings universitet. LiU Innovation har ett program som är specifikt till för socialt hållbara satsningar, genom det har Opibus fått både kompetensutbildning och möjlighet att använda kontoret på Kårallen som sitt eget.

Vill utöka till fler länder i Östafrika

Giraff i safaripark Foto: PrivatPå sikt planerar de fem grundarna att utöka till safariparker även i andra östafrikanska länder.
– Tillsammans är vi ett starkt team. Nu är det bara att genomföra det vi har planerat. Vi vill få ordning på produktionen och leverera de första ordrarna. Det är inte så krångligt som många tror att starta företag i den regionen.
Klockan tickar på. Vid tretiden i natt tar Filip Lövström flygbussen till Arlanda.
Han har en del kvar att packa. Skateboarden blir dock kvar hemma.
–Trafiken är för intensiv i Nairobi.


Företaget heter Opibus.
Översta bilden på de fem grundarna: Fr v Filip Gardler, LiU, Mikael Gånge, LiU, Filip Lövström, LiU,  Kim Popp, Stockholms universitet och Rawlings Nechevava, Lunds universitet.

Senaste nytt från LiU