Missionär i möbelsnickeri

Inbjuden till en gymnasieskola, med inriktning möbelsnickeri, tog Sebastian Mateu med sig sina bästa hantverkstips från Malmstens till Chile. För att förmedla kärleken till hantverket men också för att värna traditionella, nästan bortglömda tekniker. 

Voy y vuelvoVoy y vuelvo - ett chilenskt utryck som betyder ”jag kommer strax”. I vilken världsdel som helst kommer man faktiskt tillbaka strax men inte i Chile, där kan det dröja länge, mycket länge. Foto: Rodrigo Cifuentes– Intresset för möbelsnickeri är stort just nu i Chile, speciellt i regionen Concepción i södra delen av Chile. Men de ligger långt ifrån det vi gör på Malmstens, säger Sebastian Mateu, examinerad möbelsnickare från Malmstens.

Han arbetar dels kvar på Malmstens som tekniker och kommunikatör men också med att utveckla sitt företag Ekorre möbler.

Oväntad inbjudan

Sebastian Mateu, Universidad Diego PortalesSebastian Mateu, Universidad Diego Portales Foto: Sebastian MateuFör en tid sedan fick Sebastian Mateu en totalt oväntad inbjudan från SEPADE, en chilensk organisation som bland annat driver en gymnasieskola i Concepción, inriktad på möbelsnickeri. Kunde han komma och föreläsa under en vecka?

– Jag flyttade från Chile 2002 och har bott i Sverige i 15 år, men det visade sig att de följt mitt arbete här på Malmstens via Instagram. Malmstens är stort och välkänt i Chile, speciellt bland dem som arbetar med möbler, förklarar han.

Han tackade efter lite tvekan ja och blev då inbjuden att föreläsa även vid tre universitet och två museer. Resan utvidgades till att bli två veckor lång.

Första veckan ägnade han åt en föreläsningsturné till universitet och museer, bland dem Violeta Parras museum i Santiago de Chile. Och en föreläsning i den skola han själv gick i gymnasiet.

– De är imponerade av att vi har en universitetsutbildning i möbelsnickeri, möbeldesign och tapetsering vid Linköpings universitet Malmstens. Det finns inget motsvarande i Chile, men de jag träffade skulle verkligen önska att det fanns. Pengarna finns, men det är kunskaper som saknas för att få igång möbelsnickeriet igen, säger han.

I själva verket har många traditionella chilenska hantverkstekniker nästan dött ut.

– Ingen har velat betala för kvalitet. I staden Chimbarongo finns en fin tradition av att framställa rotting och tillverka möbler och lampor av det. Men hantverkarna får allt mindre betalt så kvaliteten har blivit därefter, förklarar han.

Voy y vuelvo

Voy y vuelvoVoy y vuelvo Foto: Rodrigo CifuentesSka man föreläsa behöver man ha något att visa upp och Sebastian Mateu startade ett projekt, Voy y vuelvo, inspirerat av den chilenska folksångerskan och konstnären Violeta Parra och hennes tragiska öde, med de hantverkstekniker han ville visa upp från Malmstens. 

Klara Gunneström, som går andra året inom möbeltapetsering på Malmstens, sydde upp en påse för transporten. I påsen placerade han en skickligt utformad låda i trä med plats för en liten gryta och sex glas i keramik.

– I Chile finns en dryck som påminner om glögg, det är vin som man värmer upp med kanel och apelsin, berättar han.

Botten på lådan består av infärgat fanér Foto: Sebastian MateuUndersidan av asken smyckade han med olikfärgat fanér i små regelbundna rutor, ett arbete som fick symbolisera hur mycket tid som läggs ner på ett skickligt hantverk men som inte syns utåt. I asken placerades också några bordsspel i trä, även de tillverkade av Sebastians skickliga händer.

Han dokumenterade påsen med dess innehåll både i text, på spanska, och i bild och skrev ut ett trettiotal böcker som inspiration till de gymnasielever han inbjudits att arbeta med. I boken finns också en text skriven av Johan Knutsson, professor i möbelkultur vid Malmstens som beskriver vikten av att bevara traditionella hantverkstekniker.

– Den texten uppskattades verkligen, berättar Sebastian Mateu.

Verkstaden blev som ny

Det var inte bara gymnasieleverna som lät sig inspireras. För när han kom in i skolans verkstad blev han både förvånad och Verkstaden i ConcepcionVerkstaden i Concepcion Foto: Sebastian Mateulite frustrerad. Där fanns många bra maskiner, kanske den bästa skolverkstaden i Chile, men maskinerna var smutsiga och rostiga och stod för det mesta still.

– Jag frågade varför de inte rengjort dem, men fick inget bra svar. Jag frågade då rektorn, som inbjudit mig, om jag fick göra något åt det. De hade ju bjudit dit mig för att de ville se en förändring. Rektorn sa att ”gör vad du vill”.

Sebastian startade med en bordsfräs som stått verkstaden sedan i februari, men som var full av smuts och rost.

workshop i parkettläggning i ConcepcionWorkshop i parkettläggning i Concepcion Foto: Sebastian Mateu– Det tog ett par timmar att göra den ren, men sedan kunde jag visa dem vilka otroligt många möjligheter maskinen ger. Det var lite otrevlig stämning till en början, men efter ett par dagar, när lärarna såg vad som började hända, tänkte de om, säger han.

Han gick igenom maskin efter maskin och körde workshopar med gymnasieleverna.

– Lärarna, som inte är hantverkare utan ingenjörer, förstod så småningom att de inte kan styra eleverna för hårt. När de går sista året ska de inte behöva tillverka papperskorgar i plywood. Gymnasielever måste få möjlighet att vara kreativa och testa själva vad som är möjligt att göra, säger han.

Jobberbjudanden

Sebastian Mateu i Malmstens verkstadSebastian Mateu i Malmstens verkstad Foto: Juanjo CarvajalHan har också lämnat efter sig en rapport med åtgärdsförslag för att förbättra undervisningen.

– Nu skickar de mig bilder på resultatet, säger han.

Nu är han hemma, full av intryck och med inkorgen full av tack från de ställen han besökt.

– Jo, jag har fått flera jobberbjudanden också, med bra lön och goda utvecklingsmöjligheter, men här på Malmstens finns mitt drömjobb och jag utvecklas bäst här, säger han med ett skratt.

I alla fall just nu.

Sebastian Mateu och Alvaro Romero
Sebastian Mateu valde att blanda tre olika yrken i sitt projekt: keramik, möbeltapetsering och möbelsnickeri. Detta för att visa vad man kan göra om man bara ger innehållet värde och uppskattning. Här kollar han keramik hos Alvaro Romero i Pomaire. Rodrigo Cifuentes
Sebastian Mateu på Museo Violeta Parra
Föreläsning på Museo Violeta Parra. Sebastian Mateu
Sebastian Mateu besökte och höll föredrag på sin egen gamla gymnasieskola i San Antonio, här med skolans rektor.
Besök på sin egen gamla gymnasieskola i San Antonio, här med skolans rektor. Rodrigo Cifuentes
Sebastian Mateu på CEM
Selfie med ungdomarna i gymnasieskolan i Concepcion. Sebastian Mateu
Sebastian Mateu i verkstaden på  Malmstens
Det som gör Malmstens unikt i världen är att studenterna får vara kreativa och testa vad som är möjligt. Det praktiskt/tekniska blandas med konstnärlig frihet och med inspiration från vår möbelkultur, säger Sebastian Mateu. Juanjo Carvajal
Möbelkollektionen Valpo som visades på Möbelmässan 2016
Fyra studenter från möbelsnickeri, möbeldesign och möbeltapetserings-programmet, Sebastian Mateu, Christoffer Östman, Julia Prytz och Katarina Höglund, utvecklade en möbelkollektion med inspiration från Sebastian Mateus hemstad San Antonio i Valparaiso. Kollektionen presenterades på möbelmässan 2016. Juanjo Carvajal

Malmstens, Campus Lidingö 

Senaste nytt från LiU