Mitt i världspolitiken i Hongkong

Alexander Bois är en av studenterna vid Linköpings universitet som under hösten befunnit sig i världspolitikens Hongkong.

Foto Magnus JohanssonHan läser tredje året på civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi och åkte till Hongkong i slutet av augusti för en utbytestermin där.

Redan då hade protesterna från Hongkongborna startat, som en reaktion mot att Kina vill stärka sitt inflytande över Hongkong.
– Vi märkte inte så mycket av protesterna i början, säger Alexander Bois.

Vartefter hösten gick trappades demonstrationerna från Hongkongborna upp. Allt fler studenter började engagera sig och sammandrabbningar mellan demonstranter och polis på gatorna blev allt vanligare.

Undervisningen på Alexanders universitet pågick som vanligt fram till i november men då fattade universitetets ledning beslut om att stänga ner undervisningen på campusområdet på grund av oroligheterna.
Universitetet stängdes inte helt, studenterna kunde komma dit för att till exempel besöka biblioteket eller genomföra labbar. Men all undervisning skedde online.

I mitten av november fick alla LiU-studenter rekommendationer från LiU att lämna Hongkong.
Själv var han först tveksam till det. Han kände sig aldrig rädd i Hongkong.
Vi utbytesstudenter har aldrig varit någon måltavla. Det har mest handlat om att vi ska vara försiktiga, hålla koll på folksamlingar och var demonstrationerna kan tänkas vara, så att man inte hamnar mitt i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.
Efter några dagars betänketid mitt i november bestämde sig Alexander ändå för att åka hem.
– Det gick rykten om att det skulle införas utegångsförbud. Det kanske inte alls stämde men isåfall hade det blivit riktigt jobbigt, kanske svårt att skaffa mat och även att ta sig därifrån.

Flertalet LiU-studenter valde att lämna Hongkong.
– Kontakten med LiU har under hela den här tiden varit bra, tycker jag. De har varit angelägna om att hålla kontakt med oss, de har legat på oss om att svara på deras mail för att försäkra sig om att alla var okey. Och de har lyssnat på våra åsikter om läget på plats, säger Alexander.

Han har tidigare pluggat mandarin en termin i Kina och har ett stort intresse för hela regionen kring Kina och Hongkong.
– Hongkong är känt för att ha bra universitet och jag hade hört mycket gott om hur det är att bo där, säger han.
Alexander ville rikta in sig på datateknik och valde därför Hong Kong University of Science and Technology, ett av de universitet som LiU har avtal med.

Totalt befann sig 38 utbytesstudenter från LiU i Hongkong under hösten 2019.
LiU-studenterna fick en naturlig sammanhållning, och de umgicks även med andra utbytesstudenter.
– Vi lärde tyvärr inte känna så många Hongkong-studenter. Vi pratade om det, att det var synd. Och det är ju likadant på LiU, att utbytesstudenterna mest umgås med varandra.
Sedan Alexander kom hem har han fortsatt studierna på Hongkonguniversitetet. Nu på distans från Linköping.
– Jag kollar på föreläsningar online, läser kurslitteratur, gör inlämningsuppgifter och tentar snart. Så jag är i full gång. Det enda jag missat är en labbserie, det är synd men inte hela världen.

Alexander är nöjd med studierna i Hongkong.
– Jag skulle säga att det är en likvärdig undervisning jämfört med LiU:s, men upplägget ser olika ut. I Hongkong är studietakten mer kontinuerlig, man har en jämn ström av betygsatta uppgifter som gör att när väl tentaperioden kommer så är man väl förberedd. De släpper också alla föreläsningar online, det är ett jättebra komplement om man inte kan närvara. Lärarna var rätt avslappnade också.

Utbytesterminen har betytt mycket för honom.
– Att se världen och lära sig mer om andra kulturer är väldigt utvecklande och något jag verkligen rekommenderar fler studenter att göra. Dessutom är det fantastiskt kul.

Han inser att han under hösten befunnit sig mitt i världspolitikens strålkastarljus. Det har gett honom nya insikter. Han och hans vänner bland utbytesstudenterna har till exempel pratat mycket om det mod som studenterna som bor i Hongkong visar när de protesterar öppet för att behålla Hongkongs demokratiska fri- och rättigheter.
– De riskerar tio års fängelse. Vi svenskar diskuterade det här med vad som ska behöva gå åt skogen i Sverige för att få ut oss på gatorna och riskera något för det. Vi kom inte fram till något svar. Det är svårt att veta var ens egen smärtgräns går och att tänka sig in i en liknande situation som svensk, vi tar så mycket för givet och har haft fred så länge.

Vilken är den största lärdomen av tiden i Hongkong?
Vikten av att läsa på när politiska händelser sker, att vara insatt, blir svaret.
– Jag upplevde att många internationella studenter – till skillnad från Hongkongstudenterna – inte var insatta i vad protesterna handlar om. Att de bara hade ett löst tyckande.
– Om man är påläst så fördjupar det ens egen ståndpunkt och då förstår man mer av problemets vidd.

Relaterat innehållVisa/dölj innehåll