
Biogasen ett medel
Ett gårdsslakteri är under byggnad och rapsen som odlas som foder till djuren ger en biprodukt, RME, som ska bli till förnyelsebar energi till gårdens fordon. Gårdens 48 bisamhällen förser gårdsbutiken, restaurangen och hotellet med honung och 350 frigående höns står för de ekologiska äggen.Gården har 60 anställda och drivs som vilket aktiebolag som helst, men med starka kretsloppsambitioner.
– Jag är en krass företagsledare, försäkrar Lennart Bengtsson.
Biogasproduktionen startades 2012 och han medger att han inte räknat kronor och ören, men tror inte att han har kunnat räkna hem biogasanläggningen rakt av.
– Vi slet hårt de första åren, säger han.
Idag förser anläggningen gården med el och värme och inte minst med kyla till mejeriet.
10 miljoner kWh ger kornas gödsel per år och produktionen kommer att öka ytterligare. Här produceras idag 3 miljoner kWh el, cirka 3 miljoner kWh kyla och 4 miljoner kWh värme.
Högre krav än krav-märkt
Värme återvinns också från mjölkningen där mjölken kyls snabbt från 37° till 4° för att sedan bli till grädde, mjölk, ost, yoghurt och andra produkter i gårdens eget mejeri.
– Vi har inget Kravmärkt, vi vill mer än så. Vi har härproducerat och härodlat, säger Ann Christin Bengtsson, som guidar oss runt på gården.
De 1400 mjölkkorna går på bete under delar av dagen men får två gånger per dag gå in i en karusell och bli mjölkade. De ruskar och sparkar snällt av sig mjölkmaskinen när de tycker att de är klara. Allt foder odlas på gården. Här finns en stor BB-avdelning för kor som snart ska kalva, bemannad dygnet runt, och en avdelning där nyblivna komammor får vila upp sig. Kalvarna diar sin mamma, men får också finaste råmjölk på flaska för att undvika sjukdomar.
Gödsel sprids med gödselutläggare och pumpas ut till brunnar på åkrarna. Totalt har gården 3000 hektar mark, varav 450 hektar certifierad skog.
Biogas medger integration
Öppenhet är ett annat av gårdens signum och de tar emot stora mängder besökare, till gårdsbutiken, restaurangen, hotellet men inte minst till de guidade turerna.
– Vi vill vara ett konsumentnära företag med ett tydligt fokus på smakupplevelsen och hållbar miljö. Helt självförsörjande LiU-forskarna Mats Eklund och Jonas Ammenberg Foto: Monica Westmankommer vi aldrig att bli, vi måste kunna fortsätta att utvecklas, säger Lennart Bengtsson.
Mats Eklund, föreståndare för BRC och professor i industriell miljöteknik tog initiativet till besöket på Wapnö efter att ha lyssnat på Lennart Bengtsson på en konferens.
– Wapnö illustrerar hur biogaslösningar bidrar till hållbarhet, nämligen genom att skapa ett integrerat produktionssystem där alla resurser kommer till användning och där energi inte behöver köpas in, säger han.
Specialisering har nått vägs ände
Stefan Anderberg, professor i industriell ekologi vid LiU, lyfter det industriella perspektivet:
LiU-forskarna Stefan Anderberg och Mats Söderström Foto: Monica Westman– Vi har i många år sett en utveckling där lantbruket specialiserat sig allt mer, vi har fått en utveckling av rena växtodlare, mjölkbönder, grisfarmare och så vidare. Men även om effektiviteten ständigt har ökat är det få lantbrukare som klarat ekonomin utan att söka nya inkomstkällor, de har fått diversifiera, oftast genom arbete utanför lantbruket. Det vi ser här är en väldigt ambitiös och medveten satsning för att förändra strategin från grunden, säger Stefan Anderberg och fortsätter:
– Genom att man utvecklat ett mejeri med eget varumärke och säljer direkt till konsumenterna har man tagit kontroll över hela värdekedjan. Utifrån detta har man gått vidare och diversifierat konsumentutbudet, via gårdsbutik, hotell och restaurang. Det är en enastående diversifiering av både produktionen och inkomstkällorna. Men det är tveksamt om detta är en möjlighet för mindre jordbruksenheter, en förutsättning för att lyckas är kanske att det finns en tillräckligt stor produktionsbas för mejeriet.