Musiken förenar studenter

Musiklivet på Linköpings universitet med körer och orkester är en fantastisk tillgång för gäststudenter. Svenska vänner, sammanhållning – och så kärlek. Det kan till och med betyda ett nytt liv i Sverige.

190410 : Bilder från Linköpings Akademiska Orkesters repitioner vid Musicum på Linköpings universitet. Alice Framba spelar fagott. foto Göran Billeson Foto Göran BillesonDet är lördag förmiddag och Linköpings Akademiska Orkester, LAO, har heldagsrepetition i Musicums musiksal på Campus Valla.
På notställen står Tjajkovskijs 5:e symfoni uppslagen och koncentrationen är på topp inför en kommande konsert.

190410 : Bilder från Linköpings Akademiska Orkesters repitioner vid Musicum på Linköpings universitet.  foto Göran Billeson Foto Göran BillesonDen akademiska orkestern är en del av musiklivet som är knutet till Musik vid LiU.
För den största delen av musikverksamheten svarar en högkvalitativ körverksamhet, möjligheterna till en kortare akademisk musikutbildning i orkesterspel ytterligare en.

Musiklivet vid LiU ger studenter och gäststudenter tillfälle att sjunga i mängd olika körer, från de mindre som studenterna själva bildat, till de riktigt stora som leds av universitetets director musices.
Linköpings studentsångare med ett 60-tal sångare sjunger allt från klassisk manskörsmusik till nyskrivna verk. Kören turnerar regelbundet och har tagit hem flera priser i internationella körtävlingar.
Manskören har en systerkör, Den akademiska damkören Linnea, som med sina 40-tal sångare har bred repertoar. Chorus Lin är en blandad kör, men som i likhet med de stora körerna har höga ambitioner med sin musik.

Kyrkokonsert med Östgöta Kammarkör under ledning av Christina Hörnell.Konsert med Östgöta Kammarkör Foto Peter SyvénÖstgöta Kammarkör med ett 40-tal sångare står i en klass för sig.
De framträder med konserter och vid universitetets ceremoniella högtider. Östgöta Kammarkör kan mäta sig med Sveriges förnämsta körer och sångarna har blandad bakgrund. Många med professionell utbildning, andra är studenter eller anställda vid LiU.

190524 Christina Hörnell under Akademisk Festkonsert under Akademisk Högtid i Louis de Geer den 24 maj 2019 i Norrköping.  Foto: Peter Holgersson ABChristina Hörnell Foto Peter Holgersson AB– Vi är en del av vår samtid och det vill vi ska avspeglas i universitetets musikverksamhet. Ska man sätta en sammanfattande rubrik för Musik vid LiU är det tradition och nyskapande i samklang. Körerna framför ofta musik av samtida kompositörer, uppmärksammar kvinnliga tonsättare och rör sig med stor bredd i musikens olika genrer, säger Christina Hörnell, director musices vid LiU.

För universitetets gäststudenter och gästforskare är musiken en stor tillgång. Det sociala umgänget genom musiken ger vänner för livet och innebär möjligheter att få en inblick i det svenska samhällslivet och få tillfälle att lära sig språket.
Vid många konserter samverkar körerna med orkestern och det blir minnesvärda upplevelser.

190410 : Bilder från Linköpings Akademiska Orkesters repitioner vid Musicum på Linköpings universitet. Benjamin Everett är violinist. foto Göran BillesonBenjamin Everett, violinist i orkestern. Foto Göran Billeson– Det är en mäktig känsla att få sitta i orkestern med över 120 sångare bakom ryggen, säger Benjamin Everett från Birmingham. Han spelar andra fiol i LAO och är en i gänget som gärna satsar en lördag på repetitioner.
Jämfört med den akademiska orkester Benjamin Everett spelade i vid universitetet i Liverpool är det roligare att spela med LAO.
– Vi håller fler konserter, vår dirigent Merete Ellegaard vågar satsa nytt och får oss att tänja på gränsen för vad vi klarar. Här får vi får ibland stöd av professionella orkestermusiker, det betyder jättemycket, säger han.

När Benjamin Everett blev färdig med sin masterexamen i flygteknik vid LiU fick han genast jobb på SAAB, men några tankar på att sluta i den akademiska orkestern har han inte och i Sverige tänker han stanna. Att han fann kärleken bland notställen har förstås bidragit till det beslutet.

190410 : Bilder från Linköpings Akademiska Orkesters repitioner vid Musicum på Linköpings universitet. Alice Framba spelar fagott. foto Göran BillesonDet var delvis musiken som fick Alice Framba att stanna längre i Linköping än tänkt. Foto Göran BillesonAlice Framba kom från universitetet i Trento i Italien till LiU som Erasmusstudent, med sin fagott och en livspassion för musiken i bagaget. En termins studier i internationella relationer med Europainriktning var planen.
Men så blev det inte alls. LAO kom emellan.

– Jag kom in i gemenskapen direkt och fick svenska vänner med samma starka intresse för musiken som jag. Utan orkestern hade jag nog mest umgåtts med mina kurskamrater, säger Alice Framba som förutom en examen i internationella relationer har utbildat sig vid musikkonservatoriet i Trento.
– Men det viktigaste för mig är egentligen inte vad vi spelar utan att vi spelar tillsammans.
Musiken fick hon även med i sin uppsats under Erasmusterminen. Hon mixade ihop relationen mellan den italienska 1800-talsoperan ”Kristina, drottning av Sverige” och svensk nationalism, sett ur ett Europaperspektiv.

Alice Framba trivdes så bra att hon beslöt sig för att sikta på en masterexamen och stanna i Linköping. Delvis av samma anledning som Benjamin Everett. Musik verkar vara en bra jordmån för kärlek!

LiU Magasin 2/2019

Visa/dölj innehåll