Nio miljoner till forskning om textila muskler

Edwin Jager, universitetslektor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, IFM, har fått nio miljoner kronor i anslag från Familjen Erling-Perssons stiftelse till ett projekt om ”textila muskler”.

Forskarna mäter den elektriska ledningsförmågan hos en stickad ”textil muskel”.

Edwin Jagers forskningsområde är aktiva material och projektet om ”textila muskler” drivs i samarbete med Nils-Krister Persson, som forskar kring smarta textilier vid Textilhögskolan vid Högskolan i Borås. I våras hade de ett genombrott när de visade att de kunde ge vanligt tyg förmåga att dra ihop sig, på liknande sätt som muskler, genom att belägga textilen med ett elektroaktivt material som ändrar volym när en svag spänning appliceras. Trådarna i textilen blir lite längre och det uppstår en kraft i tyget.Edwin JagerEdwin Jager Foto: IFM, Linkoping University

– Vi kombinerar avancerad textilteknologi med aktiva material för att utveckla textila muskler där vi väver in konstgjorda ”muskeltrådar”. Vår dröm är att utveckla klädesplagg som till exempel tights med integrerade textila muskler som kan döljas under kläderna, men det är förstås långt kvar innan vi nått dit, säger Edwin Jager.

Målet är att göra en textil ortos, ett hjälpmedel som bärs på kroppen. De ortoser som finns i dag är passiva, men forskarna vill utveckla en aktiv ortos som kan tillföra kraft för att underlätta rörelser i vardagen för personer som har nedsatt muskelkraft.Forskarna demonstrerar sin idé om framtida textila exoskelett. På bilden visar de en modell av konceptet där den ”textila muskeln” (svart) fästs på ett elastiskt tyg (vitt), som kan bäras under vanliga kläder.Forskarna demonstrerar sin idé om framtida textila exoskelett. På bilden visar de en modell av konceptet där den ”textila muskeln” (svart) fästs på ett elastiskt tyg (vitt), som kan bäras under vanliga kläder. Foto: Thor Balkhed

Anslaget om nio miljoner från Familjen Erling-Perssons stiftelse löper över tre år. Under den tiden hoppas Edwin Jager att de bland annat kommer att kunna utveckla tekniken så att det elektroaktiva materialet ska fungera i torrt tillstånd, utan att vara beroende av ledande elektrolyt i vätskeform.

– Anslaget innebär att vi kan satsa ordentligt på det här projektet. Nu börjar det roliga, nu ska vi utveckla konceptet vidare, säger Edwin Jager.


Kontakt

Mer om forskningen

Senaste nytt från LiU