Nordens största spel- och cosplayfestival är här igen

Mellan den 26 och 29 juli intar NärCon campus Valla för cosplay, gaming, tävlingar och framför allt gemenskap.

NärCon 2018, översiktsbild på utställarna i Keyhuset.

Cosplay (från orden ”costume” och ”play”) innebär att tillverka och klä ut sig i dräkter och accessoarer för att efterlikna och agera som en karaktär eller figur från olika verk inom science fiction, manga, serier, film, serieromaner och fantasy. Med 10 000 biljetter sålda väntas årets NärCon slå deltagarrekord och i myllret av utklädda festivalbesökare på ett sjudande varmt universitetsområde sticker War Machine från Marvel Comics Iron Man ut. Den imponerande kostymen har tagit närmare ett och ett halvt år att färdigställa för Mattias Nilsson som finns innanför.

Mattias Nilsson iklädd sin War Machine-utklädnadMattias Nilssons War Machine från Marvel Comics Iron Man. Foto: Denise Granat.– De stora partierna av rustningen tog lång tid att göra. Materialet är skumgummimattor, målade med helt vanlig sprayfärg i svart och silver. Vapnet kan rotera, men jag jobbar på mekaniken! berättar Mattias Nilsson. 

Han har kommit till festivalen från Vetlanda, där han är aktiv i Vetlanda Cosplayförening. NärCon samlar spel- och cosplayentusiaster från hela Norden och under festivalen anordnas cosplaytävlingar och uppvisningar, föreläsningar, paneldiskussioner och workshops. Årets NärCon är premiären för Mattias War Machine, och han förklarar att karaktären kommer att synas i bland annat en panel om Marvel, och i en cosplay-tävling i så kallad novisklass. 

– Det här är tredje året jag deltar i NärCon och det roligaste med konventet är att träffa alla olika människor, där alla har valt sin favoritkaraktär att visa upp, säger Mattias Nilsson. 

Lördagen den 28 juli anordnas också Nordic Cosplay Championship där deltagare från de nordiska länderna, Lettland och Litauen gör upp om bästa cosplayare under en tävling där hantverk och uppträdande som karaktär bedöms.

 

Linköpings universitet finns på plats under NärCon och informerar om utbildningar i sin monter i Colosseum, C-huset. 

 

 

NärCon 2018

Maleficient på NärCon 2018
Linda Mildh som Maleficient. Foto Denise Granat
NärCon deltagare utklädd som Ace Ventura
Ace Ventura, pet detective. Foto Denise Granat
Mattias Nilsson som War Machine
Närmare ett och ett halvt år tog det att skapa War Machine. Foto Denise Granat
Detail of Mattias Nilssons War Machine
Skumgummimadrassens nya form. Foto Denise Granat
Deltagare i årets NärCon
Foto Susanna Lönnqvist
NärCon på universitetet
Foto Susanna Lönnqvist

Senaste nytt från LiU