Nordic centre Fudan Foto: Monica WestmanI Nordic Centre är många nordiska universitet medlemmar, några exempel är universiteten i Bergen, Åbo, Köpenhamn, Lund och Linköping. Här hålls kurser i nordiska språk och kultur för kinesiska studenter, men på centrumet tar de också fram kurser eller kurspaket för nordiska studenter liksom för delegationer från de nordiska länderna.
Helen Dannetun och delegationen välkomnas till Nordic Centre Foto: Monica Westman– Vi har även sommarkurser som är nästan gratis för våra medlemmar, bland annat en populär kurs "Business and Innovation in China". Nu i somras hade vi tyvärr ingen deltagare från Linköpings universitet, trots att kursen är i det närmaste kostnadsfri, berättar Magnus Jorem.
Studenter och forskare välkomnas
Från Nordic Centre söker de upp de nordiska studenter som kommer till Fudan och ser till att de kommer i kontakt med kinesiska studenter.– Vi bjuder också in till olika aktiviteter, exempelvis har vi haft nordiska filmare här som visat sina filmer och diskuterat med studenterna. Under 2017 har vi också hängt med lite extra i det finländska 100 årsfirandet, berättar han.
Även forskare är välkomna till Nordic Centre och kan ansöka om några veckors studier direkt från Magnus Jorem, något som bland andra LiU-forskaren Richard Öhrvall, doktorand i statsvetenskap, nappat på.
– Jag var där under fyra veckor våren 2017 för att få lugnt och ro att skriva artiklar. Det är en trevlig och ostörd miljö att arbeta i och dessutom fick jag möjlighet att vädra min kinesiska. Jag har studerat i Kina för många år sedan, så lite rostigt var det, men det fungerade, säger han.
Enda besvikelsen var att det var svårt att komma i kontakt med de kinesiska forskare han velat träffa.
– De flesta svarade inte på mejl. Enda sättet är kanske att ge sig in på WeChat som är den app kineserna använder för att kommunicera via internet. Men några kontakter hann jag knyta med andra forskare vid Fudan, så det löste sig ändå, berättar han, nöjd med besöket.
Högst rankat i Kina
Fudan är det universitet i Kina som är högst rankat på Shanghai-listan, huvudcampus är en egen stad i storstaden Shanghai. Universitetet har cirka 30 000 studenter, varav 3000 utländska. Här finns ett mångårigt och fungerande samarbete med LiU.– Vi har ett bra utbyte, framför allt inom samhällsvetenskap och ekonomi, säger Maria Engelmark, direktör för internationella relationer vid Linköpings universitet.
Fyra studenter från LiU studerade exempelvis vid Fudan under hösten 2017 och två studenter från Fudan studerade vid LiU.
Ökar gärna samarbetet

– Vi skulle gärna skicka fler studenter till Linköpings universitet på kortare kurser för att vidga deras vyer. Vi är exempelvis ett stort antal människor som behöver vård och modern utveckling. Det finns mycket traditionell kinesisk medicin inom kinesisk sjukvård, säger Gui Yonghao, som även är professor i pediatrik (spädbarns hälsa och sjukdomar) vid Childrens Hospital vid Fudans universitet.
– Vi arbetar hårt för att snabba upp utvecklingen av den högre forskningen och utbildningen i Kina, berättar han.

Kulturella utmaningar
En uppgift för Nordic Centre är att skapa kontakter och underlätta samarbetet mellan kinesiska och nordiska studenter och forskare. Efter många år i Kina ser Magnus Jorem också vilka kulturella skillnader som är återkommande utmaningar i samarbetet:En viktig skillnad är synen på utbildning. I Kina har det enda barnet höga krav på sig att prestera bra i skolan och klara sin

Forskningsetik och integritet är inget man talar om, ny teknik kan tas i bruk snabbt utan etisk prövning och det går utmärkt att använda ansiktsigenkänning för att ta betalt för en hamburgare.
Planeringshorisonten är också helt olika, för en nordbo verkar allt hända i sista sekunden i Kina.
– I Norden är vi vana vid att planera långt i förväg, här får vi ofta höra "calm down it will be ok". Det är inte alltid så lätt för oss som ska sitta emellan, skrattar Magnus Jorem.
Snabba beslutsvägar
Kineserna har också korta beslutsvägar, de diskuterar inte så länge utan testar och ser vad som händer. Fungerar det inte så har de lärt sig något av det.
Fudans universitet är en stad i staden Shanghai Foto: Monica WestmanDe är generellt mer konkurrensinriktade och inte lika intresserade av att samarbeta och dela kunskap som de nordiska. Däremot vill kineser inte utföra något fel och om de inte kan utföra en order från en överordnad till punkt och pricka blir det troligtvis ingenting gjort alls. Ordergivningen är därför komplicerad. Det är också svårt med muntliga avtal eftersom en kines inte vill komma med invändningar och det är helt otänkbar att påpeka att en överordnad har fel.
– Sammantaget gör detta att det är svårt för kinesiska och nordiska forskare att publicera tillsammans. Men det är stor skillnad på kineser födda efter 1985 respektive 1995, de yngre är mer öppna för det internationella och de flesta talar också engelska, säger Magnus Jorem.
– Shanghai är också en fri del av Kina och Fudan, starka inom humaniora, har en tradition av öppenhet. Man kan fråga mycket mer än man tror, och få svar, bara man frågar artigt, säger han.
Enklare för LiU-studenter att hitta kurser
Jack Zhe Yang är koordinator för samarbetet med Kina och vill gärna, tillsammans med International Office, öka intresset bland LiU:s studenter för sommarkurserna vid Fudan:
– Nordic Center kan skräddarsy kurser efter studenternas önskemål, det är bara att ta kontakt med oss. De erbjuder också sommarkurserna Doing Business in China och Chinese Politics and Society, där varje medlemsuniversitet har tre platser, berättar han.
Läs mer hos Nordic Centre och International Office vid LiU