13 augusti 2021

LiU-studenterna bryr sig om märkesbackarna och målar dem varje år, inför terminsstart. Helgen den 14—15 augusti spärrade studenterna av märkesbacken på Campus Valla, och målade den under strikta pandemi-regler.

Studenter på Märkesbacken på Campus Norrköping. Annie Lindgren och Max Iivanainen Björklund är med och samordnar målningen av märkesbacken på Campus Norrköping Cecilia Göthe Norlin

Studenter målar gatan utanför campus Norrköping.Studenter målar gatan utanför campus Norrköping. Foto Cecilia Göthe NorlinDet är Kårservice med studentkårerna som ansvarar för målningen av symbolerna för bland annat kårer, sektioner och föreningar. I år är aktiviteten särskilt uppstyrd med anledning av pandemin.

 Att måla märkesbacken har varit ett bra sätt att socialisera, ett startskott för alla föreningsaktiva vid LiU. Det fyller samma funktion nu, men det är begränsat till att socialisera med de egna föreningskollegorna, säger Max Iivanainen Björklund, vice kårordförande för Stuff.
 

Inget mingel

Kårservice gick ut med tydlig information om hur målningen ska gå till vid avspärrningarna.

På grund av smittrisken med covid-19 måste studenterna dela upp målningen av de stora märkesbackarna, över två dagar. Aktiviteten brukar normalt locka åskådare och även studenter som inte målar.

I år var instruktionen att endast de som målar ska uppehålla sig i märkesbackarna. Studenterna uppmanades också att hålla avstånd samt undvika mingel med andra som målar.

Samma information gick ut inför målningen av backarna på Campus Valla, Campus US och Campus Norrköping.

Campus US, märkesbacken. Märkesbacken på Campus US före målning hösten 2021. Foto Ulrik Svedin

Följde rekommendationer

Annie Lindgren, är driftchef för Trappan och arbetar tillsammans med Max Iivanainen Björklund med samordningen av märkesmålningen i Norrköping, under torsdag—fredag, vecka 32.
 I år uppmanar vi studenterna att vara så få som möjligt inom markeringen och till stor del har de följt rekommendationerna, säger hon.

På Campus US fick studenterna mycket att göra. Hela märkesbacken arrangerades om för en bättre struktur och för att få plats med fler märken. Därför för fick man skissa om alla märken och börja från början.
 Det passade bra att göra det nu. Efter renoveringen av kårhuset Örat var märkena ändå väldigt slitna. Men det blev mer jobb än vad många tänkte sig, säger Linus Ohlsson, kårordförande för Consensus.

Nytt liv i märkesbackarna

Senaste nytt från LiU

Man håller fram guldfärgad platta (Urban Forsberg).

Han har en nyckel för att lösa halvledarbristen

Bristen på halvledarmaterial blir alltmer akut. Vid LiU bedrivs materialforskning i nära samarbete med industrin för att på sikt öka tillverkningstakten av halvledare i Europa.

Montage av två personer.

De blir nya Wallenberg Academy Fellows vid LiU

Forskarna Olaf Hartig och Alexander Gillett har utsetts till Wallenberg Academy Fellows vid LiU. Genom det femåriga forskningsanslaget ges unga forskare möjlighet att göra viktiga vetenskapliga genombrott.

Vallastaden

Linköping Europas mest innovativa stad – LiU spelar viktig roll

Linköping har som första svenska stad utsetts till Europas mest innovativa stad av EU-kommissionen. Linköpings universitet har på många sätt varit en viktig del i framgången.