Värmeöverskottet från bruket blir till fjärrvärme i Bromölla kommun och närliggande Sölvesborgs kommun.
– Vi är självförsörjande på energi till 85 procent, säger Ola Petersson, miljöchef på Nymölla Bruk.

Beslut väntas nu i höst
– Vi har velat bygga in ett anaerobt steg i reningen för att få ut biogas sedan 2008 och miljötillståndet är klart sedan 2011, säger han.Ett beslut om investeringen förväntas nu under hösten 2017.
I början av juni 2016 fick nämligen Swedish Biogas International, som helt nyligen köptes upp av finska Gasum, 58 miljoner från Klimatklivet för att bygga en biogasreaktor vid Nymölla Bruk. Ett letter of intent har skrivits under av parterna och projektledare Henric Höglind och miljöchef Ola Petersson går nu i väntans tider.
Sveriges största biogasreaktor
Nymölla ska enligt planerna låna ut sitt avloppsvatten till Gasum som omvandlar det organiska restmaterialet till biogas. Potentialen har beräknats till 90 GWh per år, vilket innebär att biogasanläggningen blir Sveriges största.
Nymölla får tillbaka ett avloppsvatten som sedan renas ytterligare i den befintliga aktivslamanläggningen, ytterligare en miljöfjäder i hatten samt lägre kostnader för kemikalier och en minskad energiförbrukning. Energiförbrukningen minskar på grund av ett mindre behov av luftning i aktivslamanläggningen.
Biogasresan gick till Nymölla Bruk Foto: Monica Westman– Vi ska ha kvar reningsanläggningen, vi måste ha samma höga rening oavsett om biogasrekatorn fungerar eller inte och här kan vi inte vara beroende av en extern aktör, säger Ola Petersson.
Gasen blir sedan en affär för Gasum.
– Biogasanläggningen kan tas i drift 12 - 18 månader efter beslut och fokus för oss nu ligger på att få igenom investeringen, säger Ola Petersson.
Tidigare forskning vid Tema miljöförändring på Linköpings universitet har visat på den stora biogaspotential som skogsindustrin representerar.
– Nymölla är sannolikt ett av de mest lämpliga bruken för anaerob rening och biogasproduktion och om detta realiseras kan det följas av flera bruk i Sverige”, säger Mats Eklund, professor i Industriell miljöteknik och föreståndare för Biogas Research Center, BRC.