Nytt masterprogram i materialfysik för nano- och kvantteknologi

Svaren på världens stora utmaningar kan finnas i dess minsta beståndsdelar. Det nya masterprogrammet i materialfysik för nano- och kvantteknologi ska förbereda studenterna på banbrytande forskning inom akademi och industri för att utveckla morgondagens material.

Solceller, smarta telefoner, kvantdatorer, biomedicin och rymdteleskop är alla exempel på tillämpningar av material som är konstruerade på nanonivå. Nu vässar Linköpings universitet utbildningen inom materialvetenskap ytterligare med ett nyutvecklat masterprogram i materialfysik för nano- och kvantteknologi. Programmet är en vidareutveckling av det tidigare masterprogrammet i materialfysik och riktar sig till såväl svenska som internationella studenter.

– Vi ville spetsa till programmet genom att kombinera kurser som bygger på starka forskningsmiljöer inom materialfysik med kurser om tillämpningar inom kvantteknologi. Programmet utbildar i både grunderna och tillämpningar av avancerad materialfysik och samtidigt har programmet en bredd inom teoretisk fysik, säger Marcus Ekholm, programkontakt och universitetslektor på institutionen för fysik, kemi och biologi.

Redo för forskning inom industri och akademi

Grunden i det nya programmet ligger i kvantmekanik, experimentell fysik, beräkningsfysik, fasta tillståndets fysik samt optik och fotonik. Senare väljer studenterna att specialisera sig inom bland annat experimentell nanofysik, beräkningsfysik eller kvantteknologi vilket ger möjligheten att anpassa sin inriktning efter egna intressen.

Sista terminen deltar studenterna i avancerad forskning under tiden de skriver sin masteruppsats.

– Möjligheten att jobba nära forskningen tror vi är väldigt utvecklande för studenterna och förbereder dem för arbete både inom industrin och akademin. Här på LiU är materialforskning ett prioriterat område och det finns stora möjligheter att fortsätta den akademiska banan, säger Marcus Ekholm.

Programmet ges på engelska och startar höstterminen 2021. Ansökningen är nu öppen.

Senaste nytt från LiU