18 juni 2019

Världens största orienteringsäventyr, traditionstyngda och familjevänliga O-ringen, avgörs i år i skogarna runt Finspång och Kolmården. Under veckan gör de allra vassaste elitlöparna upp om LiU-sprinten onsdagen den 24 juli – en tävling som rakt genom industrilandskapet och Campus Norrköping.

En man i träningskläder orienterar i en skog.
Foto: Peter Holgersson

Omkring 20 000 tävlande tar sig i sommar till Östergötland för att delta i årets O-ringen. Det är en hög siffra även för denna populära tävling och den kan till stor del tillskrivas den utmanande och internationellt kända terrängen i Kolmårdsskogarna. Men det finns också ett stort intresse för springa och följa LiU-sprinten där man kommer elitorienterarna riktigt nära på deras löpningar på gatorna i industrilandskapet längs Motala ström. Det kommer att gå riktigt snabbt men också vara svårorienterat med många vägval, lovar banläggarna.

Linköpings universitet är värd för onsdagens sprinttävlingar och kommer naturligtvis att synas längs banan på olika sätt. Det kommer också att finnas en monter på Camp Himmelstalund där närmare 10 000 av orienterarna bor och där övriga kommer att stanna till för prisutdelningar och mångahanda event.

– Vi ser det här som en utmärkt möjlighet att göra Campus Norrköping mer känt. Statistiken visar dessutom att många orienterare har akademisk bakgrund och då är det naturligtvis intressant att kunna nå de tusentals ungdomar som tävlar i O-ringen, säger projektledare Björn Stafstedt på Linköpings universitet.

– Det är dessutom särskilt intressant att rekrytera fler studenter till vår verksamhet inom LiU Elitidrott. Vi är ett av Riksidrottsförbundet utsett ”elitidrottsvänligt” universitet med inriktning på just orientering. Vi har ett 25-tal orienterare som får extra stöd av LiU Elitidrott för att kunna kombinera sin elitsatsning med studier. En fantastisk möjlighet som fler borde känna till, tycker Björn Stafstedt.

För den som vill följa tävlingarna finns bästa informationen på O-ringens webb. Region Östergötland har också öppnat en webb för de aktiviteter som sker i East Sweden Arena på campen och där LiU är med söndag till tisdag.

Relaterat innehåll