– Overallen får inte tvättas, det är en regel. Man får ha den på om man badar eller duschar, men den får inte tvättas, säger Olle Östergren som går fjärde året på psykologprogrammet.
Han och studentkompisen Andrea Wennström bär båda den gröna overall med ljusgröna revärer som representerar psykologprogrammet vid Linköpings universitet. Första gången de bar sin overall var den tom, men under åren har de fyllt på den med mängder av olika tygmärken.
– Jag har inte räknat exakt, men jag har nog ett hundratal märken på min overall, som helt klart är det dyraste plagg jag äger, säger Olle Östergren.
På hans overall trängs märken från sittningar med märken från bland annat fadderier, sektioner och hälsningar från kompisar. Varje overall blir med tiden unik och personlig, men gemensamt för alla är att de har ägarens namn fastsytt på benet. Vissa väljer att hänga en kapsylöppnare på sin overall, eller andra saker som kan vara bra att bära på sig.
– Man kan också sätta märkena på lite olika sätt. Om det till exempel är ett märke från en fest som man inte tyckte var jättebra så sätter man det långt ner. Sätter man ett märke upp och ner betyder det en sak och sätter man det åt ett specifikt håll ett annat. Så man kan läsa in mycket information från en overall, säger Andrea Wennström.
Andrea Wennström och Olle ÖstergrenOlle Östergren och Andrea Wennström är båda faddrar, och under Nolle-p bär de overallen också för att göra det tydligt för de nya studenterna att de finns tillgängliga för eventuella frågor. Annars bärs den mest vid kravaller och andra fester och evenemang.
– Det är ett väldigt skönt plagg i studentsammanhang, eftersom man aldrig behöver fundera på vad man ska ha på sig, säger Olle Östergren.
– Och eftersom det inte gör något om det blir smutsig så kan man delta i alla lekar och aktiviteter utan att behöva oroa sig för att den ska bli förstörd, fyller Andrea Wennström i.
För de nya studenterna är regeln att ha hela overallen på sig och knäppt, tills dess att overallinvigningen varit. Först då tillåts de att ta av överdelen och knyta den vid midjan.
– Overallen är bra på så sätt att den kan bli en ice-breaker i sociala sammanhang, och att man känner en tillhörighet. Det är härligt att se en grön overall bland mängden av människor, och tänka "Åh, en kompis", säger Andrea Wennström.
Overallen får hänga med på alla möjliga typer av upplevelser under studentåren, och för många blir den ett kärt minne som sparas även efter det att studieåren är över.
– Overallen blir ju en historia, en krönika över allt man gjort i studentlivet. Det här är inte ett plagg i mängden för mig, det är ju min "ovve". Jag har svårt att se att jag någon gång kommer att slänga den. Kanske hängs den undan och tas fram till återträffen, säger Olle Östergren.