På väg mot nya samarbeten

Den vetenskapliga forskningen är internationell. Mobilitet är meriterande och inom de flesta forskningsområden inbyggt i forskarrollen. Vad innebär det att ge sig ut i forskningens internationella värld?

Eleonore von Castelmurs laboratorium

”Bara packa och åk”

Stefan Koch doing cell culture workStefan Koch uppskattar livet som forskare utomlands: "Det är den bästa erfarenheten" Foto: Anna Nilsen– När det kommer till det faktiska jobbet på laboratoriet är skillnaderna faktiskt inte så stora. Visst finns det regionala skillnader i till exempel lagstiftning för vissa typer av försök, men att stå på labb är samma sak, var du än befinner dig, säger Stefan Koch. 

Stefan Koch har studerat biologi och disputerat i Münster i Tyskland, och forskat som postdoktor vid Emory University i Atlanta, och i Heidelberg, Tyskland. Nu har han landat i Sverige och Linköping som forskare vid Wallenberg centrum för molekylärmedicin.

Han bedriver grundforskning inom inflammatoriska tarmsjukdomar och tittar på hur cellerna i tarmväggen signalerar till varandra och omgivningen, både i sjukdomstillstånd och då tarmen återhämtar sig från skador. För Stefan Koch var det en självklarhet att flytta.

– Att få delta i att forma universitetets forskning genom att vara med i ett större nätverk med likasinnade var väldigt tilldragande. Jag har fått möjligheten att bygga upp något från grunden. Jämför man start-paketet jag fick från WCMM med vad andra större lärosäten hade att erbjuda var det väldigt fördelaktigt att bli en WCMM Fellow, säger Stefan Koch. 

Att vara medlem i ett rätt så nytt nätverk som WCMM ser Stefan Koch som en möjlighet att få forma nätverket till en fungerande enhet, både över institutions- och universitetsgränserna. När det kommer till att röra sig inom forskarvärlden och flytta från sin trygga sfär är Stefan Koch övertygad om en sak: det finns ingen bättre erfarenhet.  

– Det är en möjlighet att lära sig mer om både sig själv och om andra kulturer, och jag är övertygad om att alla borde göra det minst en gång i sitt liv. Man kan alltid återvända om det inte funkar, eller åka någon annanstans. Packa väskan och åk! 

 

”Gott kaffe är viktigt överallt!”

Eleonore von Castelmur på sitt laboratoriumEleonore von Castelmur har jobbat i Schweiz, Storbritannien, Nederländerna och sedan tidigt 2017 i Sverige. Foto: Anna Nilsen– Jag är väldigt intresserad av hur proteiner ser ut på atomär nivå. För att förstå hur de fungerar i kroppen måste man veta hur de verkligen ser ut, säger Eleonore von Castelmur.

Hon har detaljgranskat både muskelproteiner och proteiner som är inblandade i cancer.   

– Många forskare viger sitt liv åt en särskild sjukdom, men jag är mest intresserad av att förstå på molekylär nivå hur förändringar i proteinernas sekvens och struktur påverkar deras normala funktion, och funktion i sjukdomstillstånd. 

Under de tretton år som Eleonore von Castelmur forskat har hon hunnit med flera flyttar över landsgränserna. Hon är uppvuxen i Schweiz, har forskat vid University of Basel, University och Liverpool och kommer senast från forskningsinstitutet Netherlands Cancer Institute i Amsterdam.

– Jag tycker att det är spännande att bo och forska i olika länder, för man lär sig känna olika kulturer både i och utanför labbet. Om man inte har sett flera sätt är det svårt att veta om det sätt man gör saker på är det bästa.

Eftersom hennes mamma är svenska har Eleonore språket med sig från början, vilket förstås undanröjde en del praktiska problem inför flytten hit i början av förra året. Men att kunna språket har varit något av ett dubbeleggat svärd.

– Många saker blir förstås lättare av att jag pratar svenska, men jag har aldrig bott här tidigare. En del förutsätter att eftersom jag kan språket borde jag också veta hur allt fungerar, men det gör jag inte.

Hon hörde talas om WCMM genom ett tips om att det fanns en tjänst som skulle kunna passa henne. LiU:s WCMM Fellows är anställda på olika institutioner på tre campus.

– Det är en stor satsning på unga forskare och verkar vara en mycket spännande grupp med forskare med olika kompetens. Jag tror att vi kan få bra synergieffekter och samarbeta kring projekt, även om vi är mer utspridda geografiskt än de andra WCMM-centrumen.

 

Tips till dig som ska flytta utomlands:

Stefan Koch:

  • Packa inte med dig allt. Du lär dig snabbt vad som är viktigt på riktigt för dig,
    och oftast får det plats i en resväska
  • Använd flytten som en språngbräda för att börja något nytt
  • Var öppen för upplevelsen!

Eleonore von Castelmur:

  • Om det går, lär dig språket!
  • Hitta en hobby utanför jobbet så att du kan träffa andra människor
  • Fråga kollegor, särskilt om de också är inflyttade. Ofta har de kämpat med
    samma praktiska frågor, som att öppna bankkonto, och kan ha bra tips

Kontakt

WCMM

Senaste nytt från LiU