11 juli 2018

Polisforskaren Stefan Holgersson kritiserar i sin senaste rapport polismyndigheten för att inte följa gällande lagar. Några exempel är utfärdandet av vapenlicenser, sättet att följa arbetsmiljölagen och hanteringen av offentlighetsprincipen.

– Det finns många befattningshavare inom Polismyndigheten som inte känner sig tvingade att följa gällande lagar utan anser sig kunna överpröva dem efter eget godtycke. Det är extra allvarligt när det handlar om en myndighet som har rätt att använda tvångsmedel och utöva fysiskt våld mot medborgare, säger Stefan Holgersson, docent vid LiU och professor i polisvetenskap vid Polishögskolan i Oslo.

PolismyndighetenPolismyndigheten Foto: ReimphotoI rapporten "Ursäkta, vi är faktiskt polisen och vi står över lagen!" beskriver han ett antal konkreta fall där lagar och regler inte följts, exempel vid tillsättningen av cheftjänster när polisorganisationen strukturerades om eller hanteringen av begäran att få ut offentliga handlingar, där handlingar förstörts, inte kunnat hittas eller lämnats ut i sådan form att de är oanvändbara.

 Andra exempel är godtycklighet i vem som får vapenlicens för vilken typ av vapen och att handlingar som efterfrågades av internrevisionen helt enkelt inte kunde återfinnas. HR-avdelningen var den nationella avdelning där flest handlingar kommit bort.

Strukturellt problem

– Det är så pass många exempel att det inte handlar om enskilda personliga misstag utan om ett strukturellt problem, säger han.

Inom polismyndigheten växer också kritiken:
– Det finns många bra personer inom polisen, på olika nivåer, som uttrycker frustration över detta. Men istället för att göra något åt problemet lägger myndigheten ner resurser på att kommunicera ut en bild som inte stämmer med verkligheten, säger Stefan Holgersson.

Att bygga varumärke verkar för några centrala chefer vara viktigare än att bygga en fungerande myndighetsstruktur, visar han i rapporten. Som svar på kritik hänvisar polismyndigheten bland annat till framtida utbildningsinsatser som inte ens finns på planeringsstadiet.

Bild på Stefan Holgersson Foto: Foto:Staffan Gustavsson/redakta– Polismyndigheten är en politiskt styrd organisation som står under hård press och som lägger stora resurser på att bygga en fasad. Bara de allra största mediehusen i Sverige har fler medarbetare än polismyndighetens kommunikationsavdelning samtidigt som det finns en stor brist på juridisk kompetens, konstaterar han.

Carer

Rapporten "Ursäkta, vi är faktiskt polisen och vi står över lagen" har skrivits inom ramen för Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem, Carer. Carer är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum och ett samarbete mellan Linköpings universitet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Länk till "Ursäkta, vi är faktiskt polisen och vi står över lagen!"

Forskning

Senaste nytt från LiU

Ida Lindgren och Elin Wihlborg.

Digitalisering utmanar den svenska samhällsmodellen

Det ställs hårda krav på kommuner och andra myndigheter att digitalisera. Men vilka konsekvenser får det för medborgarna och för hur vi bygger ett digitalt samhälle för alla? Det är frågor som en ny forskningsmiljö vid LiU ska titta på.

Kvinnlig student

Hon är ledaren med laget i fokus

Efter tjugo år som chef inom olika branscher kände Charlotta Bernervall att det var dags att nischa sig. Kursen Ledning och strategiskt personalarbete vid LiU blev vägen dit. – Jag har alltid haft ett stort intresse för människan, säger hon.

Linköpings universitet skylt.

Två nya Wallenberg Scholars vid LiU

Forskarna Feng Gao och Daniel Västfjäll vid Linköpings universitet har utsetts till nya Wallenberg Scholars. Dessutom får ytterligare sex LiU-forskare förlängda perioder. Varje forskare får mellan 18 och 20 miljoner kronor i fem år.