Quintek – testa på livet som teknikstudent

Tisdag 9 mars går årets Quintek av stapeln. Denna gång blir arrangemanget en digital halvdag där tjejer och ickebinära i årskurs 3 på gymnasiet får testa på livet som teknikstudent. I år är Quintek öppet för deltagare från hela Sverige. Anmälan är nu öppen.

Quintek har programeringslabb med damsektionen Donna. Danne Kalmlin

– Traditionellt uppfattas ofta tekniska utbildningar som manliga. Vi jobbar för att bryta ner denna norm och Quintek är ett sätt. Vi vet att tjejer har intresse för teknik. Vi går helt enkelt miste om många framtida ingenjörer och naturvetare om vi inte lyckas rekrytera bredare, säger Lejla Kronbäck, projektledare för Quintek vid Linköpings universitet.

Quintek riktar sig till tjejer och ickebinära som läser naturvetenskap eller teknik i årskurs 3 på gymnasiet. Deltagarna får testa på studentlivet och utforska hur det är att studera teknik och naturvetenskap på ett universitet. Dessutom finns möjligheten att möta förebilder och nya kontakter bland teknikintresserade tjejer och kvinnliga blivande ingenjörer.

Vanligtvis är Quintek är ett arrangemang som hålls på Campus Valla i Linköping där deltagarna kommer från närområdet. Men på grund av rådande pandemi blir årets upplaga digital. Något som skapar både utmaningar och möjligheter enligt Lejla Kronbäck:

– Att göra det här eventet till något man vill delta i och tycker man får behållning av har varit vår största prioritet. Något som är väldigt roligt med det digitala formatet är att vi kan ta emot fler elever än tidigare, nästan dubbelt så många, och från hela landet.

Quintek arrangeras tisdag 9 mars klockan 13 – 17 via Zoom. Anmälan är nu öppen.

Läs mer om Quintek och anmälan

Senaste nytt från LiU