Annika Engström, Jönköping University, höll inledningsanförandet på Helixdagen. Bild: Mikael Sönne
Hårt arbete bakom intresse
Helix föreståndare, professor Mattias Elg, var mer än nöjd när han räknade in deltagarna till konferensen som hölls på Linköping Konsert och kongress.
- Det är verkligen jättekul att så många kommit. Vi har jobbat hårt för att öka intresset och det har lönat sig. Vi har också två huvudtalare som vi är mycket glada över, säger Mattias Elg.
Annika Engström, konsult och lektor i arbetsorganisation vid Jönköping University, inledde heldagskonferensen med att tala om roller och rolltagning. Engström utbildade sig för övrigt vid Linköpings universitet och disputerade vid Helix.
Flera roller varje dag
Mattias Elg, föreståndare Helix Bild: Mikael Sönne
Att ”ta roll” på en arbetsplats beskriver hon som en ansträngande intellektuell process som både beror på individen, systemet (arbetsplatsen) och sammanhanget. Det är en aktiv handling av den enskilda personen som bland annat anpassar sin kommunikation efter situationen.
- En advokat pratar inte på samma sätt i domstolen som på en afterwork med jobbarkompisarna. Och en chef uttrycker sig helt annorlunda i ett jobbsamtal än när hon eller han pratar med sina barn, säger Annika Engström.
- Våra uppdrag kräver olika delar av oss som personer. Under en dag kliver vi in och ut ur olika roller många gånger.
Vit rock ger auktoritet
I sina uppdrag som konsult har Annika Engström märkt att inte minst första linjens chefer ofta slits mellan olika roller - mellan att vara en del av arbetslaget och kraven från högre chefer, dessutom tyngda av hård arbetsbelastning. Hon berättade hur chefer kunde komma in på möten och först knappt veta var de var och vilken roll de förväntades ta.
Hon beskrev också vad som händer med läkarstuderande när de tar på sig den vita rocken.
- Man märker tydligt hur de växer in i rollen som läkare. Deras kommunikation förändras och de får en större auktoritet.
Framtid med utmaningar
Anders Ekholm, Institutet för framtidsstudier. Bild: Mikael Sönne
Nedan finns flera exempel på seminarier under konferensen. Dagen avslutades av den andra huvudtalaren, Anders Ekholm, vice VD för Institutet för framtidsstudier. Han talade om de stora välfärdsutmaningar som Sverige står inför och hur de (förhoppningsvis) kan lösas.
Framtiden formas till stor del av tre faktorer: befolkningsutvecklingen – som både innebär ökade behov och större skatteunderlag – teknisk utveckling och förändrade värderingar. Våra värderingar går mer och mer mot att betona oberoende samtidigt som tekniken gör det möjligt att hantera allt större informationsmängder i framtiden.
- Digitaliseringen gör oss till kungar i våra egna universum. Men samtidigt är samhället på väg in i en kris där det inte kan leverera vad medborgarna förväntar sig, säger Anders Ekholm.
Tekniska lösningar
Den stora utmaningen för välfärden är bristen på personal; bara inom äldreomsorgen kommer 65 000 anställda att saknas år 2030. Det är ett problem som många är medvetna om, men som ändå inte fångas in av de stora politiska stridsfrågorna privat kontra offentligt eller besparingar kontra höjda skatter.
Anders Ekholm tror att den tekniska utvecklingen kan lösa åtminstone en del av problemen med för lite personal. Han exemplifierar med IBM Watson, ett mycket avancerat algoritmbaserat beslutsstöd för läkare. I framtiden kan kanske patienter få hjälp direkt av sådana maskiner.
- Kognitiva och repetitiva sysslor är lättast att ersätta med maskiner. Det är bland annat sånt som läkare gör i dag. Ren omvårdnad kommer att ta längre tid, både för att lönerna är lägre, och därmed drivkraften mindre, och för att det är svårare rent tekniskt, säger Anders Ekholm.