Entreprenörer från LiU prisas

Två företag med rötterna vid Linköpings universitet – Epishine AB och Worldish AB – tillhör vinnarna i en nationell entreprenörskapstävling för affärsidéer med potential att bidra till ett bättre samhälle. Företagen utvecklar en ny typ av solcell respektive en översättningstjänst som underlättar arbetet i vården.

Organisk solcellEpishine utvecklar en ny typ av tryckta organiska solceller. Foto: Thor BalkhedRivstart heter tävlingen som arrangeras av Swedbank. Av totalt 4321 tävlingsbidrag har tio valts ut, där var och en får 250 000 kronor och varsitt skräddarsytt upplägg för att förverkliga sina företagsidéer. I juryn har bland annat ingått diplomaten Jan Eliasson, miljöprofessorn Johan Rockström och entreprenören Sara Wimmercrantz.

– Vi övertygade juryn om att vi kan lösa ett stort socialt problem i världen. Vi kryddade vår presentation med ett rollspel där vi visade hur svårt det kan vara med kommunikationen i en vårdsituation, berättar Abhishek Jacob Chethikatt, styrelseordförande och en av grundarna av Worldish AB.

Företaget tar fram en översättningstjänst för att överbrygga språkbarriärer mellan patienter och personal i sjukvården – något som är viktigt inte minst i nödsituationer. Appen ger patienter snabbare och bättre tillgång till vård och underlättar även personalens arbetssituation. Tjänsten utvecklas och testas i samarbete med Region Östergötland.

Ny typ av solceller

Det andra prisade företaget, Epishine AB, har utvecklat en metod för att tillverka tryckta organiska solceller. Tekniken möjliggör trådlös energiförsörjning till sensorer för den växande marknaden av fysiska föremål som kommunicerar med varandra över internet utan mänsklig inblandning (Sakernas internet eller Internet of Things) På sikt kan den nya typen av solceller även ge miljontals människor tillgång till billig och ren el. Tekniken bygger på mer än 20 års forskning kring organisk elektronik vid Linköpings universitet.

Epishine AB har fått stöd av universitetets innovationskontor, LiU Innovation, bland annat genom rådgivning och genom att delta i Venture Arena. Worldish AB deltog i studentinkubatorn LiU Impact Factory 2016-17 och deltar nu i ECIU Startup Discovery Journey. ECIU är ett nätverk av innovativa universitet, däribland Linköpings universitet.

Läs mer om Epishine AB
Läs mer om Worldish AB
Läs mer om LiU Innovation

Senaste nytt från LiU