Möt robotälgen LetterMoose

Robotgänget på Linköpings universitet har fått tillskott. För bara några veckor sedan såg älgen LetterMoose dagens ljus, och han har redan hunnit vinna en internationell robottävling med sina läs- och skrivkunskaper.

Robotälgen LetterMoose

- Älgen kan inte bara skriva själv, utan också visa barn hur man skriver, och den kan kommunicera och säga att "det där ordet kanske inte var helt rätt stavat, jag kan visa dig hur man gör", säger Sofia Thunberg. 

Det var inför konferensen Human-Robot Interaction 2018 i Chicago i början av mars som Fredrik Löfgren, Sofia Thunberg och Sam Thellman från avdelningen Interaktiva och kognitiva system vid Linköpings universitet utvecklade älgen, som fått namnet LetterMoose. Det blev deras bidrag till den studenttävling som hölls under konferensen, och det slutade med att de stod som segrare.

Sam Thellman sitter och plockar isär robotälgen. Sam Thellman– Den stack ut lite grann bland de andra bidragen, det känns jättekul att den blev så uppskattad, säger Sam Thellman.

Inför konferensen blev det dock ett intensivt arbete med att hinna få LetterMoose klar. Arbetet med design och elektronik skulle påbörjas, ett arbete som startade så sent som bara tio dagar innan avfärd. 

– Vi kunde jobba uppemot 20 timmar om dagen, och ställa klockan på 04:00 för att vi var tvungna att åka in till Makerspace Linköping, hämta en 3D-utskrift, och starta en ny. Att skriva ut älgen tog totalt omkring 130 timmar. Slutfinishen gjorde vi på hotellrummet i Chicago, säger Fredrik Löfgren. 

LetterMoose är främst anpassad för barn med autism, eftersom de kan ha lättare att öppna upp sig för robotar än för människor. Syftet är att barnet ska kunna ta med den hem från skolan för att träna på egen hand. De ser också möjligheter till att utveckla älgens användningsområden.

Fredrik Löfgren och Sofia ThunbergFredrik Löfgren och Sofia Thunberg– Den skulle också kunna användas till att göra översättningar mellan olika språk, eftersom den kan läsa och skriva, säger Sam Thellman. 

I framtiden tros robotar vara en betydligt större och naturlig del av vår vardag, och datorer med artificiell intelligens och maskiner som kan göra människors jobb är redan ett faktum.

– Utvecklingen går inte att stoppa, utan man måste acceptera det och tänka därefter, säger Fredrik Löfgren, och menar att utvecklingen också bör bli tydligare i skolans värld.

– Klassrummet har sett i stort sätt likadant ut sedan 1800-talet, medan resten av samhället har utvecklats. Det är dags att man får in lite mer digital teknik i skolan, och att inte bara se datorer som ett redskap för att inte skriva för hand.

 

 

 

Senaste nytt från LiU