Mats Eklund, biogasdebatt i Kalmar Foto: Monica Westman
Mats Eklund, professor vid LiU och föreståndare för nationella Biogas Research Center, är imponerad av det han hör och ser:
– Här ser vi vad det går att göra när man tar ett helhetsgrepp. Alla är vinnare, miljön, näringslivet, lantbruket och kommunens invånare. Politikerna på riksplanet måste utveckla sin förmåga att se sammanhang och Kalmar kan fungera som ett showroom för biogasutveckling. Ser man den större bilden kan vi inte fortsätta ställa el mot biogas, båda behövs. Nu ställs de mot varandra i stället för att man löser problemen, säger han.
Ulf Nilsson, ordförande i Regionförbundet Kalmar inleder:

Carolina Gunnarsson, ansvarig för hållbarhet och kommunikationer på Regionförbundet, kompletterar:
– Vi har som mål att vara en fossilfri region 2030, idag är det bara transporterna kvar och redan år 2020 kommer alla samhällsbetalda resor att vara klimatneutrala. Biogas är ett förstahandsval för oss men en utmaning har varit att produktion, distribution och marknad måste komma på plats samtidigt, säger hon.
100 procent fossilfritt
Huvudinriktningen i upphandlingen var 100 procent fossilfritt, men med biogas som förstahandsval. Stråket längs E22, inklusive Öland hade skall-krav på biogas. I övrigt var det lägsta pris som gällde i upphandlingen. 400 fordon skulle upphandlas till ett värde av runt fem miljarder kronor för trafik under tio år. Det handlar om expressbussar, landsbygdsbussar, stadstrafik och skoltrafik samt även i viss mån servicetrafik. Miljösatsningen förväntades öka kostnaderna för trafiken med 3-4 procent.
30 trafikföretag lämnade in anbud, 19 av dem tilldelades trafik. Det visade sig vara de regionala företagen som hade de bästa buden, företag från exempelvis Vimmerby, Nybro och Kalmar.
– De stora drakarna var med i upphandlingen men vann ingen trafik, säger Karl-Johan Bodell.
Och det var en så pass enkel modell att ingen heller har överklagat.
Scania vinnare i upphandligen
I de kommuner i inre delarna av Småland som inte har biogas kommer bussarna att gå på HVO. För att detta ska fungera ligger också i de kommunala planeringarna att bygga upp depåer och tankstationer - för biogas i Kalmar, Mörbylånga, Mönsterås, Oskarshamn och Västervik - för HVO i Borgholm, Torsås, Nybro, Emmaboda, Högsby, Hultsfred och Vimmerby.Bussar finns.
– Scania är den stora vinnaren i vår upphandling, konstaterar Ulf Nilsson.

– Vi är först ut med expressbussar i linjetrafik som går på biogas, konstaterar han.
Just bussarna till Flexbuss är sålda som funktionen transport, det vill säga att bussarna säljs inklusive service och underhåll i tio år.
– Det är inte vanligt att vi säljer funktionen, men vi gör det gärna. Vi får bättre koll på att servicen sköts och hur bussarna faktiskt fungerar, säger Krister Thulin, chef för Scanias bussmarknad.
Ny generation gasmotorer
Scania erbjuder fordon för alla typer av bränslen, men Krister Thulin slår ett slag för biogasen:– Det är stor skillnad på motorgenerationerna. Scanias nya gasmotor är näsan ikapp dieselmotorn, har bättre vridmoment och är betydligt mer energieffektiv. Vi ligger också väl inom Euro 6 standarden. Bränslet produceras lokalt och biogasbussarna har i princip noll utsläpp av koldioxid per personkilometer, säger han.
De 90 Scaniabussar som nu sålts till Kalmar län, till Flexbuss och Bergkvarabuss, förväntas gå ungefär 65 mil på en tank.
– Vi vill inte ge någon exakt siffra på förbrukningen, eco-körning har exempelvis stor betydelse. Men nu har vi så pass många bussar i trafik att vi kan få konkreta mätresultat, säger Krister Thulin.
Biogasen utvecklar lantbruket
Att biogasen produceras lokalt bidrar i hög grad till utvecklingen av lantbruket i Kalmar län, se artikel Lönande samarbete för bönderna och för miljön, länk nedan. Idag uppgraderas i länet 130 GWh till fordonsgas, potentialen ligger på 150 GWh.
– Avsättningen på marknaden är den trånga sektorn just nu säger Carolina Gunnarsson.
I Kalmar län är man övertygad om att samverkan och helhetssyn är enda vägen framåt.
– Men det finns målkonflikter i detta som vi behöver lyfta tillsammans med näringsdepartementet, konstaterar Carolina Gunnarsson.
Fakta upphandlingen i Kalmar län:
Grundförutsättningar
100 procent fossilfrihet, men biogas ska vara huvudinriktningen
Personal ska ha anställning enligt kollektivavtalsliknande former
Meddelarskydd ska gälla för all personal
Vid byte av trafikuppdrag med fler än fem fordon ska regler för övertagande av personal gälla.
Resultat
100 procent förnybara bränslen
Samtliga krav uppfyllda enligt ovan
Bonus för god kvalitet och ökat resande
Möjligheter att merutnyttja skolfordon till ny trafik
De resande får
Usb vid varje dubbelsäte
Hjärtstartare på alla bussar
Wifi i alla fordon från åtta passagerare
Barnstolar i regiontrafikens expressbussar
Mer trafik för alla
Bättre trafikinformation på skärmar i bussarna