LiU bland topp-100 i världen i flera ämnen

Linköpings universitet är bland de hundra främsta lärosätena i världen inom fem ämnen, enligt den så kallade Shanghai-rankningen. Det är ett ämne mer än ifjol. Men på den övergripande rankningen backar LiU till plats 352.

LiU-forskare i kommunikationssystem.

Gerhard Andersson, professor i psykologi.Högt citerad LiU-forskare: Gerhard Andersson, professor i psykologi. Foto: Jenny Ahlgren.Shanghai-listan mäter i första hand forskningsstyrka. På årets lista som nyligen presenterats är den amerikanska dominansen fortsatt mycket stor. Av de tio högst rankade är det bara brittiska Cambridge (plats 3) och Oxford (plats 7) som inte kommer från USA. I topp ligger Harvard och Stanford.

Linköpings universitet tog ifjol för första gången en plats bland de 300 främsta i världen. Konkurrensen är dock stenhård, vilket gör att LiU nu backar trots att man behållit fjolårets ökning när det gäller publicerade vetenskapliga artiklar och även haft lika många artiklar i de högt ansedda tidskrifterna Nature och Science. Den viktigaste förklaringen till tillbakagången är att LiU har något färre forskare bland de allra mest citerade inom sina ämnesområden. På årets lista finns de båda LiU-professorerna Gerhard Andersson (psykologi) och Olle Inganäs (materialvetenskap).

Olle InganäsHögt citerad LiU-forskare: Olle Inganäs, professor och materialforskare. Foto: Göran Billeson.Shanghai-listan heter egentligen Academic Ranking of World Universities (ARWU) och tas fram av Jiao Tong-universitetet i Shanghai i Kina. De redovisar även rankinglistor över de främsta universiteten ifråga om forskning i olika ämnen. I årets rankning ligger LiU bland topp-100 inom telekommunikationer, omvårdnad, elektronik, energisystem och material. Nytt för i år är den höga placeringen inom elektronik.

Shanghai-listan räknas tillsammans med de brittiska rankningarna QS World University Rankings och Timer Higher Education-listan som de tre största och mest betydande globala rankningarna. De mäter lite olika saker, men Linköpings universitet har under flera år legat bland de 400 främsta universiteten på samtliga listor. Totalt finns över 20.000 universitet i världen.


Läs mer: www.shanghairanking.com


Översta bilden: Linköpings universitet rankas som nummer 23 i världen inom forskning om telekommunikationer. På bilden Erik G Larsson, professor i kommunikationssystem, tillsammans med forskarkollegorna Emil Björnson och Giovanni Interdonato. Foto: Thor Balkhed.

Senaste nytt från LiU