SM-veckan i Linköping startar i Studenthuset

Sommarens SM-vecka i Linköping är mycket mer än bara tävlingar och Linköpings universitet är en del av det stora arrangemanget. Under eftermiddagen den 24:e maj blir det föreläsningar och diskussioner i Studenthuset under rubriken Mötesplats SM-veckan.

En cykeltävling inför publik. Cykling är ett av alla svenska mästerskap som avgörs under SM-veckan i Linköping sommaren 2022. Most Photos

- Vi vill lyfta idrottens betydelse, försöka nå nya målgrupper och hjälpa till så att den intressanta forskning som görs inte stannar på universitetet. Vi hoppas att det blir ett härligt surr i Studenthuset, säger Ulrika Smith-Svenstedt, kommunikations- och verksamhetschef på RF-SISU Östergötland.

Mest jämställda

I sommar står Linköping värd för SM-veckan. Under en intensiv vecka, 28 juni-3 juli, avgörs svenska mästerskap i över 30 olika idrotter. Sveriges television sänder många timmar från tävlingarna som avgörs runtom i Linköping.
- Det finns väldigt många idrotter. En del är jättestora, andra är pyttesmå. Under SM-veckan paketerar man ihop SM i många olika idrotter under en vecka och försöker dra nytta av det. Folk kommer att få se idrotter som man kanske aldrig kommer nära annars, säger Ulrika Smith-Svenstedt. En person sitter i Studenthuset. Ulrika Smith-Svenstedt på RF-SISU Östergötland ser fram mot det spännande programmet i Studenthuset 24:e maj och hoppas på mycket surr i lokalen. Foto Charlotte Perhammar

Utöver tävlingarna sprudlar Linköping av evenemang under veckan. En viktig del är Mötesplats SM-veckan med samtal, föreläsningar och inom aktuella ämnen och forskning – med idrotten i fokus.

- Mötesplats SM-veckan är ett paraply för möten mellan människor, ett forum för intressanta ämnen och diskussioner. Det är som ett litet mini-Almedalen, kan man säga. Mötesplatsen och SM-veckan i stort blir det mest jämställda någonsin vilket vi är stolta över att kunna lyfta fram, säger Ulrika Smith-Svenstedt.

Stor bredd

Mötesplatsen, som arrangeras av Riksidrottsförbundet, RF-SISU Östergötland, Linköpings universitet, Linköpings kommun och Visit Linköping, har två olika delar. Huvudarrangemanget äger rum den 28-30 juni i Konsert & kongress med bland annat en föreläsning av OS-guldmedaljören Nils van der Poel och flera LiU-forskare på plats. En dryg månad tidigare blir det en första del som kommer att äga rum i Studenthuset på Campus Valla under eftermiddagen den 24:e maj.

Det blir föreläsningar med tre olika teman: förebygga idrottsskador, mental hållbarhet inom idrotten och våld mot barn inom idrotten. Att lyfta ut en del Mötesplats SM-veckan på ett universitet en månad innan huvudarrangemanget har aldrig gjorts tidigare. LiU är ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL) där studenter får goda möjligheter att kombinera sin elitidrottssatsning med universitetsstudier.

- Det kändes som en självklarhet att samarbeta med LiU med alla studenter och den forskning och kompetens som finns här. Vi vill tänka lite annorlunda, lite nytt och våga prova. Här finns en möjlighet att nå fler och nya målgrupper.

Eftermiddagen är ett hybridevent där föreläsningarna i Lövverket även kommer att sändas live. Ulrika Smith-Svenstedt hoppas att så många som möjligt stannar till och tar del av arrangemanget på plats.

- Det är ämnen som har en stor bredd och vi hoppas att det blir intressanta diskussioner och inspel. Det känns väldigt bra att få möjligheten att vara i Studenthuset där mycket folk rör sig på dagtid, säger hon.

Läs mer på SM-veckans hemsida.

FAKTA: Mötesplats SM-veckan, LiU

När: 24:e maj, kl 12.30-15.30. Eftermiddagen modereras av Jessica Falkman.
Var: Lövverket, Studenthuset, Campus Valla
Typ av föreläsning: Hybrid
Anmälan: Ja (men det går bra att bara komma förbi och ta del av föreläsningarna) https://educationwebregistration.idrottonline.se/home/index/1611750

Föreläsningarna

LiU-forskare under Mötesplats SM-veckan 24:e maj

12.30-13.30

Tema: Förebygga idrottsskador

Föreläsare: Håkan Gauffin och Hanna Lindblom.
Håkan Gauffin, docent och överläkare på ortopeden, US och lagläkare Linköping FC. Forskat på korsbands- och meniskskador inom fotboll, friidrott och konståkning. Hanna Lindblom, universitetslektor vid LiU, forskar kring skadeförebyggande träning inom ungdoms- och senioridrott.

 

14.00-14.45

Tema: Mental hållbarhet inom idrotten

Föreläsare: Carolina Lundqvist, universitetslektor vid LiU, fil dr. i psykolog och docent inom idrottsvetenskap. Leg. Psykoterapeut som även arbetat på flera OS och hjälpt till att coacha flera svenska idrottsstjärnor. Forskar bland annat kring hur människor presterar under hög psykosocial press

 

15.00-15.45

Tema: Våld mot barn inom idrotten

Föreläsare: Moa Jederström, tidigare konståkare, som i dag är läkare och doktorand vid LiU. Hennes forskning hand om konståkares mående och våld mot barn inom idrott.

LiU och elitidrott

Senaste nytt från LiU