SOF - Sveriges största studentdrivna festival

Sedan 1973 har studentorkesterfestivalen SOF spridit glädje bland studenter och Linköpingsbor, då medryckande orkestermusik, fartfyllda baletter och fantasifulla kårtegebyggen sätter färg på staden under tre händelserika festivaldagar.

LiU:s egen studentorkester LiTHe Blås på marsch i kårtegen under SOF 2017. Jeppe Gustafsson

Men hur kom det sig egentligen att Sveriges största studentfestival hamnade på den då rätt nya högskolan i Linköping?

– Det fanns jättemånga studentorkestrar på olika ställen, men de ville få till ett nationellt samarbete och framför allt en rikstäckande studentorkesterfestival, berättar David Stigsmark, SOF-general och därmed högsta chef för SOF 2019.

Linköping ”närmast” för orkestrarna

Föreningen Riks-SMASK (förkortningen står för Sveriges Musicerande Akademikers Samarbetande Kårorkestrar) grundades under en helg i december 1972 på ett hotell i Södertälje. Samma helg beslutade styrelsen att en studentorkesterfestival skulle anordnas.

De tittade på var i landet det fanns studentorkestrar och konstaterade att den geografiska tyngdpunkten låg i Gränna. Linköping vann dragkampen om festivalen med argumentet att de var närmaste studentstad. Den relativt nystartade teknologkåren LinTek arrangerade första upplagan av SOF i maj 1973 (den svartvita bilden) och det blev succé. Ett par månader före festivalen grundades också studentorkestern LiTHe Blås – för det måste ju finnas en orkester som representerade Linköpingsstudenterna.

Ett tag på 70-talet var det studentorkesterfestival i Linköping varje år, men sedan många år tillbaka är det SOF i Linköping vartannat år och Uppsalavarianten STORK vartannat.

David Stigsmark, general SOF 2019David Stigsmark, SOF-general 2019 Foto Maria Karlberg– De är väldigt olika arrangemang och STORK är mindre. Vill man uppleva den stora folkfesten är det Linköping som gäller, säger David Stigsmark.

SOF är en av de största studentfestivalerna i norra Europa. Över tiotusen studenter besöker festivalen. Orkestrar kommer resande från hela Sverige, nästan hela Norden och det brukar till och med komma några centraleuropeiska studentorkestrar. De samlas på ett festivalområde med alltifrån uteleksaker och arkadspel till scener och dansgolv, där festen pågår i dagarna tre.

Folkfest när kårtegen drar fram

Att det är studentorkesterfestival märks dock i hela Linköping, framför allt när SOF-kårtegen drar igenom staden på lördagen. Över 50 000 åskådare samlas för att se alla studentorkestrarna, varvade med LiU-studenternas kårtegebyggen som oftast visas från en öppen lastbil. Bidragen följer ett tema och skapas under de sista intensiva dagarna före SOF då årets ”bygglåt” rullar konstant i högtalarna – en lite äldre, trallvänlig svensk slagdänga, som gjord för att alla som hör den ska få den på hjärnan.

– SOF är en av höjdpunkterna under studietiden. En anledning till att folk vill plugga på LiU är att det är så kul – kul att plugga men också med allt som händer runtomkring. Vi har Sveriges största studentarrangerade festival här, det är något att vara stolta över och värna om, säger David Stigsmark.

Foto Thor Balkhed

SOF – allt du behöver veta

Upplev studentlivet på LiU