Sommarveckan på LiU ger ungdomar inblick i universitetsvärlden

Under Sommarveckan får ungdomar prova på hur det är att vara student på LiU under några dagar. Campus Valla riggas upp med ett smörgåsbord av spännande aktiviteter för högstadieungdomar från hela Östergötland. 

Två studenter står framför en grupp ungdomar i ett laboratorium. LiU-studenterna Rebecca Lundgren-Nilsson Elsa Jalakasär är handledare under Sommarveckan där ungdomarna får testa på att mikroskopera spännande saker som blod och banan. Magnus Johansson

Två personer framför Studenthuset.Projektledarna Peter Andersson och Susanne Engborg tycker att det är väldigt roligt att Sommarveckan är tillbaka igen fysiskt efter pandemin. Foto Magnus Johansson När den ordinarie vårterminen precis tagit slut sker det en rejäl föryngring bland studenterna på Campus Valla i Linköping. Under Sommarveckan är det högstadieungdomar som får möjlighet att utforska universitetsmiljön och testa på många olika aktiviteter inom teknik och naturvetenskap.

Något för alla

– Vi vill att Sommarveckan ska vara dagar som väcker nyfikenhet och där man ska få prova på olika saker, min förhoppning är att det ska finnas något för alla. Deltagarna får stöta på olika miljöer och se vad som finns här på universitetet, säger Susanne Engborg.

Hon projektleder veckan tillsammans med Peter Andersson.

– Vi vill inspirera ungdomarna så att de inte glömmer bort hur spännande det kan vara med teknik och naturvetenskap. Många av de som kommer hit vet inte vad universitetet är för någonting och de får en liten inblick i studentlivet. Det är ett stort gäng studenter involverade i det här och det är väldigt roligt att de vill vara med och inspirera kommande generation studenter, säger han.En person står och tittar framåt. Matematikstudenten Karl Eriksson trivs med att försöka få deltagarna att lösa teoretiska matematikproblem under Sommarveckan på LiU. Foto Magnus Johansson

Totalt ungefär 150 ungdomar från hela Östergötland var anmälda till Sommarveckan. Varje deltagare får två heldagar på universitetet där de får testa på allt från laborationer till att programmera. LiU samverkar även med Visualiseringscenter C i Norrköping, som visar film i en uppblåsbar geodom, och Fenomenmagasinet som tillfälligt installerat sig inne i Zenit-huset.

Stort studenthus

När vi kliver in i en av datasalarna i E-huset är Alvin Altun och Isabelle Lei Schulze i full gång med att programmera en robot.

– Jag har jobbat med det här programmet i datorn tidigare, det är ganska enkelt. Det är mer uppgifterna som roboten ska göra sen som är svåra att lösa, säger Alvin som går på Berzeliusskolan i Linköping.

Det här är dagens tredje aktivitet för deras grupp. Tidigare har de bland annat träffat en avatar, testat VR och fotat vid en green screen hos bibliotekets kombinerade Digital Lab och Makerspace, DigiMaker.

– Det är kul, min storasyster har varit på Sommarveckan tidigare. Jag har inte varit här på universitetet förut. Studenthuset är riktigt stort, men där vi är nu känns mer som en vanlig skola, säger Isabelle som går på Folkungaskolan i Linköping.

Isabelle Lei Schulze tror nog att hon vill jobba på ett kontor i framtiden, men vet inte riktigt med vad. Alvin Altun är inte heller säker på vad han vill göra – men besöket på LiU har gett bra insikter.

– Jag tror att jag vill läsa något med teknik, matte eller fysik. Jag har aldrig varit här tidigare, bara åkt förbi, så jag tänkte att varför ska jag inte kolla hur det är och det har varit roligt hittills.Film i 360°.Visualiseringscenter C har tagit med sig en uppblåsbar geodom där man visar film i i 360°. Foto Magnus Johansson

Studenter handleder

Det är LiU-studenter som handleder de olika stationerna och guidar ungdomarna att hitta rätt till salar, mellanmål och lunch. I ett av biologilabben får deltagarna lära sig att mikroskopera under ledning av Elsa Jalakas och Rebecca Lundgren-Nilsson som läser djurpsykologi respektive till civilingenjör i medicinsk teknik. 

– Vi har tittat på allt från blod och banan till djur som vi hämtat från dammarna i universitetsparken. Jag tycker själv att det är otroligt kul att mikroskopera och det verkar som att de flesta här också tycker att det är spännande. Några är väldigt vana, andra har aldrig sett ett mikroskop tidigare, säger Elsa Jalakas.
Högst upp i Studenthuset är det kluriga gåtor och färgglada problem som är rubriken. Handledaren Karl Eriksson, som precis avslutat andra året på matematikprogrammet, trivs med rollen att lära ut.

– Deltagarna var lite nervösa i början. Men det lossnade snabbt och de flesta löser uppgifterna väldigt bra, vilket är jätteroligt att se, säger han.

Se fler bilder från Sommarveckan

En kiwi-frukt på ett bord.
Att försöka ta ut DNA ur en kiwi – det får man lära sig under Sommarveckan på LiU. Magnus Johansson
Person står framför en uppblåsbar geodom.
Mitt inne i B-huset på Campus Valla hade Visualiseringscenter C blås upp sin geodom där man visade 360°-film. Magnus Johansson
Personer pratar med varandra framför en dator.
Att programmera är kul, tycker deltagarna under Sommarveckan på LiU. Magnus Johansson
Person tittar framåt.
LiU-studenten Fredrik Lindgren är guide under Sommarveckan där han ser till så att deltagarna inte går vilse på Campus och hittar rätt till lunch och mellanmål. Magnus Johansson
En robot i lego.
Att programmera en robot i lego att utföra vissa saker är en uppgift att lösa under Sommarveckan. Magnus Johansson
En tavla.
Fenomenmagasinet hade en egen station under Sommarveckan där man skulle bygga "Makalösa manicker". Magnus Johansson

Kontakt

Läs mer om Sommarveckan

Läs mer om skolsamverkan

Senaste nytt från LiU