I lokalen Hyllan på Norrköpings stadsmuseum huserar till på söndag utställningen Spelar det någon roll?, skapad av tre studenter som går andra året på programmet Kultur, samhälle och mediegestaltning vid Linköpings universitet. Frida Myrén, Nathalie Ramhqvist och Petra Svensson har skapat en utställningsyta med flera exempel på hur kvinnor framställs i filmens värld.
- Idén väcktes i och med att #metoo-rörelsen tog fart, det var i samma veva som vi började med vårt projektblock, och vi började fundera över hur vi kunde nischa in oss på ett specifikt område. Eftersom vi alla är intresserade av film, och #metoo startade med filmindustrin så valde vi det, säger Nathalie Rahmqvist.
Parallellt med utställningen har de också skrivit uppsatsen Filmindustrin – en arena för män. I uppsatsen, som är en grund för utställningen, lyfter de vetenskapligt och objektivt problemområden, inom specifikt superhjältegenren, för att i utställningen göra ett ställningstagande.
- Vår grundtes är att det är en ojämställd bransch. Objektifieringen av kvinnan i filmer är så normaliserad idag att man inte tänker på det, men de största filmerna och serierna framställer kvinnor sett med den manliga blicken, säger Petra Svensson.
Som besökare på utställningen kan man bland annat passa på att sätta sig i den biostol som är placerad framför en filmduk. Där spelas klipp från olika filmer upp där kvinnans roll tydligt är objektifierad. Våldtäktsscener varvas med nakna kvinnokroppar och scener där det är påtagligt att kvinnans roll är att behaga mannen.
- Hur känns det att gå på utställning och äta popcorn och se det här? Vad händer när man sätter det i den här kontexten? Vi menar att det blir hemskt, och också påtagligt hur det faktiskt ser ut, säger Frida Myrén.
På väggarna i lokalen hänger posters med olika budskap. Där finns statistik som visar hur mansdominerad filmbranschen är, både vad gäller nomineringar till de stora filmgalorna och tunga poster. Där finns också posters med bilder från filmer där kvinnan är superhjälte, men där citat från recensioner visar något helt annat och förminskar hennes roll.
- Både recensenter och filmbranschen i stort är snedvriden sett ur ett genusperspektiv. Filmen Wonderwoman till exempel är tydligt filmad med den manliga blicken. I filmen blir den kvinnliga superhjälten objektifierad av andra män, och sexualiserad bara sett till hur hon är klädd, säger Frida Myrén, och nämner filmer som Suicide squad, Transformersfilmerna, Game of thrones och Catwoman som andra exempel.
Med utställningen, där man varvar exempel från filmbranschen med samhällsstatistik, vill man provocera, skapa debatt och få besökarna att bli mer kritiska i sitt filmtittande.
- Vi ser det som ett frö som kan gro vidare, och att man som besökare får en tankeställare kring vad man egentligen tittar på och accepterar, säger Nathalie Rahmqvist.
Utställningen pågår till och med söndag 14 januari.