Stort steg upp för LiU på global rankning

Linköpings universitet tar ett rejält kliv uppåt på en ny global rankning. QS World University Rankings placerar LiU på plats 329 bland världens universitet – vilket innebär ett lyft på 33 platser jämfört med ifjol.

Anna Nilsen

Foto Charlotte Perhammar

– Det är naturligtvis väldigt roligt att LiU tar ett stort steg på rankningen av universiteten världen över. Även om man kanske inte ska dra för stora växlar av olika rankningssystem så visar just denna att mycket av det som vi åstadkommer inom forskning och utbildning håller hög kvalitet och att det uppmärksammas i världen, kommenterar rektor Jan-Ingvar Jönsson (bilden t.h.).

Totalt finns över 20.000 lärosäten världen över, vilket innebär att LiU tillhör de två procent av universiteten i topp. Det är dock enbart de främsta universiteten som bedöms i QS-rankningen. I år har 1673 lärosäten analyserats. För varje år tillkommer nya starka universitet, så det blir allt svårare att få en hög placering.

I själva verket är årets placering den allra bästa för Linköpings universitet sedan QS-rankningarna startade 2005 om man ser till hur många lärosäten som granskats.

Granskningen gäller såväl forskning som utbildning. Linköpings universitet ligger allra bäst till när det gäller citeringar, det vill säga i vilken utsträckning forskning vid LiU är intressant för forskarkollegor världen över. LiU tar också ett stort steg upp när det gäller antal internationella studenter och anseende för medarbetare vid LiU.

QS World University Rankings räknas tillsammans med Times Higher Education-listan och den s.k. Shanghai-listan (Academic Ranking of World Universities) som de tre största och mest betydande globala rankningarna.


Senaste nytt från LiU