09 juni 2021

Linköpings universitet tar ett rejält kliv uppåt på en ny global rankning. QS World University Rankings placerar LiU på plats 329 bland världens universitet – vilket innebär ett lyft på 33 platser jämfört med ifjol.

Två LiU-flaggor mot en blå himmel. LiU lyfter rejält i en rankning över världens främsta universitet. Anna Nilsen

Foto Charlotte Perhammar

– Det är naturligtvis väldigt roligt att LiU tar ett stort steg på rankningen av universiteten världen över. Även om man kanske inte ska dra för stora växlar av olika rankningssystem så visar just denna att mycket av det som vi åstadkommer inom forskning och utbildning håller hög kvalitet och att det uppmärksammas i världen, kommenterar rektor Jan-Ingvar Jönsson (bilden t.h.).

Totalt finns över 20.000 lärosäten världen över, vilket innebär att LiU tillhör de två procent av universiteten i topp. Det är dock enbart de främsta universiteten som bedöms i QS-rankningen. I år har 1673 lärosäten analyserats. För varje år tillkommer nya starka universitet, så det blir allt svårare att få en hög placering.

I själva verket är årets placering den allra bästa för Linköpings universitet sedan QS-rankningarna startade 2005 om man ser till hur många lärosäten som granskats.

Granskningen gäller såväl forskning som utbildning. Linköpings universitet ligger allra bäst till när det gäller citeringar, det vill säga i vilken utsträckning forskning vid LiU är intressant för forskarkollegor världen över. LiU tar också ett stort steg upp när det gäller antal internationella studenter och anseende för medarbetare vid LiU.

QS World University Rankings räknas tillsammans med Times Higher Education-listan och den s.k. Shanghai-listan (Academic Ranking of World Universities) som de tre största och mest betydande globala rankningarna.


Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.