Konst på distans – slöjdstudenter ställer ut sina verk digitalt

Upplev konst och hantverk hemifrån! I år ställer slöjd, hantverk och formgivningsprogrammets studenter ut sina examensverk digitalt. Utställningen visar produkter av olika material framtagna med olika tekniker – från möbelsnickeri och smide till virkning, svarvning och trådslöjd.

Varje år anordnar sistaårsstudenterna från slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet en examensutställning. I år blir arrangemanget lite annorlunda. Istället för att ställa ut sina examensverk i studenthuset på Campus Valla blir det en digital utställning. Men det finns fördelar med det digitala - konsten blir tillgänglig för fler.

– Nu behöver man inte ta sig till en plats. Man kan se utställningen var man än befinner sig, säger Riina Kauppi, en av de studenter som ställer ut sina verk.

Från den 14 maj finns utställningen att ta del av på en hemsida som studenterna själva byggt. Att ställa om till det digitala har gått smidigt då det var en del av arrangemanget från början, berättar studenterna. Hemsidan skulle guidat besökaren genom utställningen på de olika våningarna i studenthuset.

Utställningen består av tio studenters examensverk. Varje student har en egen sida där verket presenteras. Men det är inte bara slutprodukten som ställs ut. Besökaren får också se hur produkterna skapats.

– Vi har filmat själva processen, så att man får en känsla för vad det faktiskt är vi gör, säger Hanna Larsson, en av de medverkande studenterna.

Från textil till trä och metall

De har alla använt sig av olika hantverkstekniker och material och har haft olika mål och syften med sitt skapande.

– Man skulle kunna säga att det finns tre ingångar till utställningen och de har varit olika viktiga för studenterna: Det konceptuella, att verket ska väcka frågor hos betraktaren, att få utveckla själva hantverket eller att söka efter sitt eget uttryck, säger Frida Berntsson, lärare på och programansvarig för slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet.

Verken består bland annat av konst i silver, svarvade skålar av olika träslag, ett konstverk i form av en figur som metar, vävda mattor, väggkonst av kläder, ett köksbord med stolar, trådslöjdade korgar och konsthantverk i form av hus.

Hanna Larssons verk är en virkad matta av repgarn. Hon vill slå hål på myten att virkning är ett enkelt hantverk.

– Det krävs mycket för att virka. Tid, energi och många tankar, säger hon.

Riina Kauppi har skapat fyra tavlor av kläder. Verket är baserat på en dagbok där hon dokumenterat sina egna klädköp under ett år. Syftet är att uppmärksamma konsumtion.

– Jag vill uppmana betraktaren reflektera över sina konsumtionsvanor och höja kläders värde.

Också Lucas Kristoffersson vill väcka tankar med sitt verk. Han arbetar med både metall och trä och har skapat ett konstverk i form av en brygga med en figur som sitter och metar.

– Det handlar lika mycket om filosofi som hantverk och jag hoppas att den ska uppmana betraktaren till att ta sig en stund att andas, säger han.

Film om skapandeprocessen

Skapandeprocessen

Skapandeprocessen är en del av konstverket. Få en inblick i tekniken och arbetet bakom verken. Filmen är en del av utställningen och framtagen av studenterna på slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet.

Utställningen

Relaterat innehåll