LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

Oroligheterna i Hongkong har eskalerat under de senaste dagarna, vilket gör att Linköpings universitet rekommenderar studenter som befinner sig i Hongkong att resa hem. LewisTsePuiLung

Linköpings universitet har i nuläget 38 studenter som befinner sig i Hongkong för utbytesstudier och de har fått rekommendationen att lämna Hongkong. Beslutet om rekommendationen har fattats av rektor och säkerhetschef.

– Situationen ser inte ut att lugna ner sig och oroligheter har uppstått på vissa campus och universitet. Universiteten har dessutom svårt att hålla verksamheten igång, något har ställt in undervisningen för resten av terminen, flera har stängt tillfälligt utan att besluta för resten av terminen ännu, säger Karin Gibson, enhetschef för internationella enheten vid Linköpings universitet.

Särskild försiktighet för studenter

Utrikesdepartementet skrev på onsdagseftermiddagen på sin webbplats Sweden abroad följande:

Oroligheterna i Hongkong har eskalerat under de senaste dagarna och särskilt kvällarna. Våldsamma sammandrabbningar har ägt rum framförallt runt universiteten. Vi rekommenderar därför alla svenska medborgare att iaktta stor försiktighet och vi riktar denna uppmaning särskilt till svenska utbytesstudenter vid lärosäten i Hongkong. Undvik folksamlingar och följ noga lokala nyheter.

”Vår starka rekommendation

– Det är studenterna själva som avgör om de vill vara kvar i Hongkong men vår starka rekommendation är att de ska ta sig hem. Som universitet prioriterar vi alltid säkerheten för våra studenter, säger Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet.

Läs mer på Utrikesdepartementets sida för reserekommendationer för Hongkong.

Visa/dölj innehåll