Stor jubileumskonsert med Linköpings studentsångare

Linköpings Studentsångare firar 50 år och 22 oktober blir det jubileumskonsert i Crusellhallen i Linköping. Nyligen släpptes en jubileumsbok och en dokumentär håller på att spelas in om kören.

Sjungande män i frack Linköpings Studentsångare fyller 50 år och 22 oktober blir det  jubileumskonsert.  Peter Holgersson AB

Christina Hörnell dirigerarChristina Hörnell är director musices vid LiU och dirigent för Linköpings Studentsångare sedan 2014. Foto Peter Holgersson AB – Jag är stolt över hur vi under åren bevarat det fina med manskörer, samtidigt som vi hela tiden utmanar och sätter vår egen prägel på verksamheten såväl musikaliskt som värderingsmässigt, säger Magnus Broeders, jubileumsgeneral i Linköpings Studentsångare.

Jobbar för jämställdhet

En liten skara studenter bildade LiHkören en sen kväll på Ryds Herrgård 1972. Kören bytte senare namn till Linköpings Studentsångare och under 50 år har det utöver ett stort antal valborgs- och julkonserter blivit världsturnéer och skivinspelningar.
– Vi eftersträvar att vara goda förebilder och som grupp vill vi bidra till ett mansideal där vi vågar uttrycka oss, visa känslor och jobba för jämställdhet, säger Magnus Broeders.

Konsert i Dublin

Kören har hittills under jubileumsåret bland annat gjort en konsert i S:t Patrick i Dublin. Firandet når sin kulmen den 22:e oktober med den stora Jubileumskonserten i Crusellhallen på Konsert & kongress i Linköping. I programmet blandas nummer från körens tidigare repertoar med helt ny musik av tonsättarna Michael McGlynn, Dublin, och Ulrika Emanuelsson, Lund. 
– Vi ser verkligen fram emot att få bjuda publiken på ny spännande musik och att få välkomna Michael McGlynn och Ulrika Emanuelsson till Linköping, säger Christina Hörnell, körens dirigent och Director musices vid LiU.
Under 2022 släpptes även boken ”Linköpings Studentsångare 50 år: Om stadens musikliv, körsång och moderna män”. Hans Lundgren, tidigare dirigent och ledare för kören under 35 år, har varit initiativtagare och huvudredaktör till boken. Som en förlängning av boken och jubileumsåret pågår ett filmprojekt där filmaren Björn Rallare gör en dokumentär om kören.

Kontakt

Mer om kören och Musik vid LiU

Senaste nytt från LiU