Svårt för nya studenter att hitta bostad

Antalet studenter som börjar på LiU till hösten är många och bostäderna förhållandevis få. KOMBO, studenternas egna hyresgästorganisation, hjälper nyantagna studenter med att hitta sitt första boende.

Studentkårernas hyresgästorganisation KOMBO:s lokaler på Linköpings universitet

KOMBO är en bostadsförmedling där privata värdar annonserar att de har boende att hyra ut till studenter. Det finns inget kösystem, studenterna kontaktar varje annonsör individuellt och anmäler sitt intresse.

Inför höstterminen är det högt tryck på studentlägenheter och korridorsrum i både Linköping och Norrköping. Lisa Wallenberg och Lorena Persson, boendeombud på KOMBO, påpekar att ett förstahandskontrakt på ett boende, utan att ha stått i kö, kan vara svårt att få.

– Bara runt 30 procent av alla nyantagna studenter får ett förstahandskontrakt på ett korridorsrum eller lägenhet. Resten får lösa ett boende på annat sätt, till exempel via andrahandskontrakt eller som inneboende, säger Lisa Wallenberg.

– Det är dock förvånansvärt få som kontaktar oss just nu. En orsak kan vara att alla ännu inte bestämt sig för om det är just på LiU de vill studera. De har fram till 27 juli att bestämma sig för att tacka ja eller nej till sin plats, så stressen över att hitta bostad kanske inte riktigt har infunnit sig än, menar Lorena Persson.

Positivt med inneboende

Lorena Persson och Lisa Wallenberg på KOMBO hjälper studenter att hitta bostäder.Lorena Persson (till vänster) och Lisa Wallenberg på KOMBO hjälper studenter att hitta boende. Foto: Denise Granat.Varje år annonserar ett femtiotal privatpersoner att de har rum att hyra ut till studenter via KOMBOS hemsida. Flera av dem är återkommande uthyrare, som tycker det är positivt att ha en student inneboende hos sig. För vissa blir det ett långsiktigt åtagande som löper över flera år.

– Ja, vi har hört studenter som bor kvar som inneboende hos sina hyresvärdar under hela sin studietid för att båda parter trivs så bra. Vi har fått mycket positiv feedback, där de flesta verkar tycka att det är en trevlig och givande erfarenhet. En ”win-win-situation” över det hela, säger Lorena Persson.

Trots engagemanget från de som hittills hyrt ut ett boende räcker det inte riktigt hela vägen. Lisa Wallenberg uppmanar därför fler att hyra ut rum till nyantagna studenter.

– Ta chansen att hjälpa en student med bostad, om så bara för en kort tid. Är du kanske till och med själv student och kan tänka dig låta en ny medstudent sova på din soffa några nätter? Kontakta oss! Alla typer av tak över huvudet är välkommet.

Nödbostad - en sista utväg

För de som inte lyckas hitta något boende alls innan terminsstart, varken som inneboende eller en lägenhet/korridorsrum, kan få bo i ett så kallat nödboende. Det finns en nödlägenhet i Linköping som har plats för cirka trettio studenter och en i Norrköping som har plats för tio. Båda sköts av KOMBO.

– Tidigare år har det varit madrasser på golvet som gällt, men i år försöker vi göra det lite trevligare i nödbostäderna genom att köpa in tältsängar istället, berättar Lisa Wallenberg.

Både Lisa och Lorena understryker dock att en nödbostad bara är en tillfällig lösning. Dessa är nämligen bara öppna till sista september. Därefter måste samtliga nödboende studenter ha hittat någon annanstans att bo.

KOMBO är studenternas hyresgästorganisation. Organisationen drivs av Kårservice på uppdrag av de tre studentkårerna vid LiU – StuFF, LinTek och Consensus. Du hittar KOMBO i Kårallen, Campus Valla.

För dig som är antagen till LiU