25 september 2019

Talmannen Andreas Norlén gjorde en historisk insats för att Sverige i ett svårt läge skulle få en ny regering. Sara Magnusson inspirerar unga att bli ingenjörer och framtidens problemlösare. De båda är Årets alumner vid Linköpings universitet.

Porträtt av en kvinna och en man
Teknikinspiratören Sara Magnusson och talmannen Andreas Norlén är Årets alumner 2019. Thor Balkhed/Anna Nilsen

”Sara Magnusson arbetar för att bevara barns nyfikenhet på naturvetenskap och teknik samt inspirera unga att bli ingenjörer som kan hitta lösningar på samtidens stora och svåra utmaningar”, står det i motiveringen. Hon är civilingenjör i industriell ekonomi och uppvisade ett stort driv och engagemang redan när hon läste vid LiU. Bland annat var hon 2013 en av grundarna bakom företaget Experimentfabriken, där barn och ungdomar kunde utveckla sitt intresse för naturvetenskap och teknik med studenter som lärare. Genom åren har hennes insatser uppmärksammats med flera olika utmärkelser och hon kan förutom Årets alumn kalla sig såväl supertalang som Årets framtida ledare.

I dag är Sara Magnusson tekniskt ansvarig på Legi Lexi, en icke vinstdrivande stiftelse som tar fram digitala verktyg för att hjälpa lågstadiebarn lära sig läsa. Hon är därtill andra vice ordförande i Sveriges Ingenjörer.

I september 2018 valdes Andreas Norlén till talman i Sveriges riksdag. Motiveringen till utmärkelsen Årets alumn säger att han med ”tålamod, kraft och respekt för den demokratiska processen arbetade för att Sverige i ett svårt parlamentariskt läge skulle få en ny regering”. Det tog fyra månader och många turer innan det var klart.

Andreas Norlén har både studerat och doktorerat i affärsjuridik vid LiU och återvänder varje år till sitt gamla lärosäte för att föreläsa. Det politiska engagemanget i Moderaterna har funnits med sedan studietiden. 2006 blev han riksdagsledamot och 2014 ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Under den turbulenta hösten 2018 blev han känd för hela svenska folket och han har bland annat utnämnts till Årets parlamentariker, en del av utmärkelsen Årets svensk.

Linköpings universitet utser varje år två Årets alumner för att uppmärksamma tidigare studenters insatser och engagemang. (Ordet alumn kommer från latinet och betyder just tidigare student.) Sara Magnusson och Andreas Norlén kommer att ta emot utmärkelsen den 18 oktober vid en ceremoni i Studenthuset på Campus Valla.

Lyssna till Årets alumner på LiU den 18 oktober

Anmäl dig till firandet här

 

Video
 

 

 

Video

 


Mer om Årets alumner och utmärkelsen

Senaste nytt från LiU

Per Frankelius och Karolina Muhrman på en åker framför en jordbruksmaskin.

Nationellt kunskapsnav för jordbrukets digitalisering hamnar på LiU

Jordbruksverket utser Linköpings universitet att ansvara för ett nytt nationellt kunskapsnav för digitalisering inom jordbruket. Projektet sträcker sig över 3 år och har en budget på 20 miljoner kronor.

LiU-professor bidrar till en ny ISO-standard i världen

Det finns hundratals definitioner av cirkulär ekonomi i världen, vilket skapar förvirring. LiU-forskning med professor Mattias Lindahl i spetsen, har bidragit till att en ny ISO-standard kan råda bot på detta.

Specialistkompetens med nytt masterprogram i socialt arbete

Med start hösten 2024 finns ett nytt masterprogram i socialt arbete på Campus Norrköping. Här förbereds studenter för att kunna arbeta med övergripande utvecklings- och förändringsprocesser och kvalificerade utredningar inom socialt arbete.