– Det är inte en gen som plötsligt slår till och vi kan inte skylla på enskilda lärare, de gör så gott de kan. Så vad är det som pågår? frågar Ulrika Sultan.
Normer behöver brytas
Några ledtrådar till svaret har hon också: Om man är intresserad av något men blir bemött som om man inte vore det, vad händer då? Hur ser bilden ut av en ingenjör om vi googlar? Och anses en flicka normal om hon är teknikintresserad eller möts hon av frågor som: Hur kommer det sig att du...– Ingen vill vara onormal, påpekar Ulrika Sultan.
I grunden handlar det därför om normer som behöver lyftas och bytas ut. Ulrika Sultan ger också några snabba exempel på varför det är viktigt att en större andel kvinnor verkar inom teknikområdet:
• Fryser du på föreläsningar och kontor? Den ideala inomhustemperaturen är bestämd efter vad män upplever som en behaglig temperatur.
• Förstår inte Siri eller Alexa dig? För få kvinnor jobbar med apputveckling så Siri och Alexa har för få kvinnliga röster att träna på.
• Skador i trafiken: kvinnor har 60 procent högre risk att skadas i trafiken. Männens kropp är norm för säkerhetsutrustningen och kvinnor är generellt kortare och har tyngden fördelad på andra ställen.
• Sitter du illa på bussen? Det är kvinnor som busspendlar mest medan stolar och sitsar är anpassade för män.
– Det är intressant att läsa kravspecifikationen på bussar, sa Ulrika Sultan.
Det råd hon ger oss i publiken är att fundera nästa gång TV:n inte fungerar, appen i paddan trilskas eller kopiatorn på jobbet krånglar: Vem är det du bjuder in för att lösa problemet tillsammans med dig?
Utjämning pågår
Vera roadshow kom till för att Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, ville fira att det är 100 år sedan Vera Sandberg som första kvinna tog en civilingenjörsexamen, i kemi på– Programmet ser helt olika ut på varje ställe och förhoppningsvis ska detta resultera i rekommendationer till beslutsfattare, inledde Katarina Mellström, IVA:s projektledare för Vera roadshow
Martin Wikström, IVA, beskrev också några av resultaten från IVA-rapporten Teknisk obalans? (finns att ladda ner nedan).
– Det sjunkande teknikintresset hos flickorna har inget med mattebetyget att göra. Fickor har högre betyg i matte både på högstadiet och gymnasiet och de fullföljer också sina studier i högre utsträckningen än pojkar, konstaterar han bland annat.
– En utjämning pågår, andelen kvinnor växer underifrån, men förändringen går mycket långsamt. Vi får inte ducka för de svåra frågorna som handlar om normer, vilka signaler vi skickar ut och om didaktik. Det viktiga är att ingen hindras i sitt yrkesval, sa han.
Underskott på ingenjörer
IVA:s preses LiU-alumnen Carl-Henric Svanberg inpräntade också vikten av att söka kompetens av många olika slag:
– Procentsiffrorna är inte det viktiga, men det får inte finnas någon tvekan om ingenjörsyrket är för mig. Vi har ett underskott på ingenjörer och vi måste fiska i båda dammarna. Kommer vi upp i en andel på 30 procent kvinnor försvinner också glastaken, sa han.
Lena Miranda och Amanda Axelsson Foto Magnus JohanssonLena Miranda, vd Science park Mjärdevi och youtubern Amanda Axelsson, var moderatorer för Vera roadshow.
– Det vi sett är att mångfald behövs, vi måste fånga upp 12-åringarna och ge dem techfidence, ett nytt begrepp skapat under dagen. De ska känna att "kan hen så kan jag", avslutade Lena Miranda.
Teknisk obalans? En IVA-rapport om jämställdhet i ingenjörsyrket
Teknik -Tio lektioner i att förändra världen, redaktör Ulrika Sultan