Tetralith får plats 74 på Top 500-listan

Två superdatorer i Sverige finns på listan över de mest kraftfulla superdatorerna i världen. Listan domineras stort av USA och Kina, men Tetralith på Nationellt superdatorcentrum vid LiU ligger på 74:e plats och KTH:s Beskow på plats 151.

Datorhall på Nationellt Superdatorcentrum, Campus Valla, Linköpings universitet. Datorhall på Nationellt Superdatorcentrum, Campus Valla, Linköpings universitet. Thor Balkhed

För första gången har samtliga 500 superdatorer på Top 500-listan en beräkningskapacitet på minst en petaflops, vilket betyder 1015 eller 1 000 000 000 000 000 flyttalsoperationer per sekund. Totalt finns på listan en beräkningskapacitet på 1,56 exaflops (1018 flyttalsoperationer per sekund).

Efter att ha legat i täten i några år har de kinesiska superdatorerna halkat ner till tredje och fjärde plats, även om Kina fortfarande leder ligan när det gäller antalet superdatorer på Top500-listan. 44 procent av superdatorerna på listan finns i Kina medan 22,3 procent är amerikanska. Dock är de amerikanska superdatorer mer kraftfulla vilket betyder att beräkningskapaciteten bara är några procentenheter högre i Kina än i USA.

Överst på Top 500-listan finns två amerikanska superdatorer, Summit och Sierra. Summit finns vid Department of Energy´s Oak Ridge National Laboratory i Tennessee och Sierra vid Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien.

Linpak-testet

I det test som avgör placeringen på listan, High Performance Linpack (HPL), kom Summit upp till 148,6 petaflops och Sierra till 94,6 petaflops. Båda har GPU:er, grafikkort särskilt lämpade för beräkningar inom artificiell intelligens.

Tredje och fjärde platsen innehar Kina med Sunway TaihuLight på the National Supercomputer center i Wuxi med 93,0 petaflops och Milky Way-2A, utvecklad av China´s National University of Defense Technology, men som står på Nationellt Superdatorcentrum i Linköpings vänort Guangzhou. Milky Way nådde 61,4 petaflops.

På femte plats kommer ännu en amerikanska superdator och på sjätte plats den första europeiska, Piz Daint vid Swiss National Supercomputing Centre, CSCS.

Tetralith finns på 74:e plats. Tetralith, på Nationellt superdatorcentrum vid LiU, nådde 2,969 petaflops, vilket gör den till den mest kraftfulla superdatorn i Norden just nu.
På plats 151 finns även superdatorn Beskow med 1,8 petaflops, Beskow står på KTH.

Hela Top 500-listan finns här

Tetralith