Tuff utbildning gav Painika jobb

Drygt 60 procent av studenterna som går Aspirantutbildningen på LiU får arbete efter avslutad utbildning. Painika Bagge är en av dem. Och hon stortrivs som chef för Scandic Citys frukostpersonal. 

Painika Bagge, breakfast manager på Scandic City

Med en examen i företagsekonomi, inriktning mot HR, kom Painika Bagge till Sverige 2009 efter att hon träffat en svensk man. Med sig hade hon erfarenheter från arbete som sekreterare på ett universitet och på sjukhus, som hotellreceptionist och från att ha drivit eget hotell.
- Jag gillar hotell. Det är en annorlunda arbetsplats, alla är glada och skojar med varandra. Scandic känns som hemma, det är internationellt, personalen har många olika nationaliteter, vi har många stamgäster och så får jag använda engelskan.

Painika Bagge, breakfast manager på Scandic City Foto: Elisabet WahrbyUtbildning för utländska akademiker

Det var tack vare Aspirantutbildningens praktikperiod som Painika Bagge fick jobbet på Scandic. Aspirantutbildningen finns på Linköpings universitet sedan 2001 samt i Malmö. Det är en ettårig utbildning som ges för utländska akademiker som avser att etablera sig i Sverige. Under första terminen läggs stort fokus på att förbättra svenskan. Utöver det ger utbildningen kunskaper om det svenska samhället, regler på arbetsmarknaden. Man läser också socialantropologi och svensk skönlitteratur.
Under termin två kan man välja att praktisera hela terminen eller en kortare period och kombinera med ordinarie kurser på universitetet.
Painika Bagge gjorde sin praktik på Scandics tre hotell i Linköping och fick prova olika avdelningar och arbetsuppgifter. Hon var den första studenten från Aspirantutbildningen som gjorde praktik på Scandic, nu är de tre från utbildningen som kommit in här.
Hon har också gått Scandics management training.
- Tjänsten som breakfast manager är helt ny, jag är den första som har den här tjänsten, berättar Painika Bagge. Det behövs, här är så väldigt många extra personal under frukosten. Och frukosten är viktig, 95 procent av alla hotellgäster äter frukost.

Tufft och jättebra

När Painika Bagge kom till Sverige började hon läsa på SFI, Svenska för invandrare. Men innan hon var klar fick hennes man, som är pilot i försvaret, en tjänst i Tyskland och Painika flyttade med. Därefter blev det USA. Under den här tiden fick de också två barn. Tillbaka i Sverige läste hon Svenska som andra språk 1 & 2, samtidigt. Det var här hon fick information om Aspirantutbildningen.
- Utbildningen var jättebra men tuff. Språket är svårt men det är det vi behöver lära oss. Vi studenter kom från alla möjliga länder, alla hade sina uttalsproblem och fick individuell hjälp, som en språk-clinic, där man jobbade mycket med uttalet.
- Kombinationen att kunna använda min egen utbildning, erfarenhet och bakgrund med svenska språket på hög nivå – det var det bästa med utbildningen.

Var det något du saknade i utbildningen?
- Tid. Jag behövde mycket tid. Men det kanske också är bra, då skärper man sig. Jag är jättenöjd och tacksam för att jag gick utbildningen. Annars hade jag aldrig hamnat här på Scandic.

Funderar du på att utbildad dig ytterligare?
- Jag funderar på att ta en master degree, något inom management och hotell.

Läs mer om Aspirantutbildningen här


Läs mer om Svenska som andraspråk här

 

Senaste nytt från LiU Visa/dölj innehåll