Utställning lyfter två folkkära författare

Moa Martinson introducerade något nytt i svensk litteratur och är en av Sveriges mest lästa författare. Tage Danielssons filmer, böcker, musik och revyer roar och manar till eftertanke än idag. Nu lyfts de båda författarnas liv, verk och gärning i en utställning på Campus Norrköping.

Kollage med två svartvita porträttbilder föreställande Moa Martinson och Tage Danielsson. Moa Martinson tittar in i kameran samtidigt som hon ser ut att säga någonting, i händerna håller hon sina glasögon, en cigarett och ett papper. Tage Danielsson tittar drömmande snett uppåt. I munnen har han en pipa. Moa Martinson och Tage Danielsson. Rolf Olson/Scanpix och Tore Johnson/Nordiska museet

Möt Moa Martinson och Tage Danielsson i Campus Norrköpings bibliotek mellan den 21 september och 15 december och under Norrköpings kulturnatt. Utställningen Moa och Tage – tid, tankar och tecken ger en bild av, och röster om, de båda författarnas liv, verk och gärning.

– Vi hoppas att utställningen ska bli ett inspirerande utrymme både för den som är bekant med Moa Martinson och Tage Danielsson och för den som vill veta mer om dem. Kanske kan den ge några nostalgiska tillbakablickar och inspiration att ta del av Moa och Tages verk, säger Niklas Ferdinand Carlsson, bibliotekarie och del av utställningsgruppen.

I utställningen finns möjlighet att slå sig ned i Moa Martinsons skrivarlya och bläddra i någon av hennes eller Tage Danielssons böcker, läsa mer om deras verk eller ta del av forskares reflektioner över deras bidrag till svensk litteratur och underhållning.

I utställningen medverkar bland annat Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och expert på Moa Martinson och Hans Nilsson, professor i historia vid Linköpings universitet och engagerad i sällskapet Tage Danielssons vänner samt Susanna Alakoski, författare, socionom och gästprofessor i Moa Martinsons namn samt Per Holmberg, professor i svenska språket och gästprofessor i Tage Danielssons namn, båda vid Linköpings universitet.Bild från utställningen. Grå väggar med svartvita foton på Moa Martinson.Bild från utställningen.

Utställningen görs i samband med inrättandet och tillsättandet av Linköpings universitets två gästprofessurer i Moa Martinsons och Tage Danielssons namn, placerade vid Institutionen för kultur och samhälle.

– Moa Martinson och Tage Danielsson är starka och goda symboler för de värden som professorsprogrammet är tänkt att värna: bildning, humanism och samhällsengagemang. Det hoppas vi att utställningen ska ge en glimt av och att den ska bli en plats för reflektion och inspiration, säger Josefina Syssner, prefekt, Institutionen för kultur och samhälle.

Mer om utställningen

Tid: 21 september till 15 december (inklusive Norrköpings kulturnatt den 24 och 25 september). Utställningen är öppen under bibliotekets öppettider. 

Plats: Campus Norrköpings bibliotek, Kåkenhus, Bredgatan 33, Norrköping

Kostnad: Utställningen är kostnadsfri och öppen för alla.

Om utställningen: Utställningen är ett samarbete mellan Institutionen för kultur och samhälle, Universitetsbiblioteket och konstprojektet Lobby. Tack till Norrköpings stadsmuseum, Norrköpings stadsbibliotek, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, Moa Martinsons litterära sällskap, sällskapet Tage Danielssons vänner, Ebba Witt-Brattström, Hans Nilsson, Susanna Alakoski, Per Holmberg, LiU-tryck och LiU-service.

 

LiU på Norrköpings kulturnatt

Utöver utställningen deltar LiU med flera aktiviteter i samband med Norrköpings kulturnatt den 24-26 september.

Studentkören SKÖN bjuder på stämsång

Tid och plats: fredagen den 24 september. Klockan 18:00 - Holmentorget, 18:30 - Hörsalsparken, 19:00 - Södertull.

Visualiseringscenter håller öppet hela helgen

Läs mer i programmet här.

Testbädd Kungsgatan

Forskare vid LiU utforskar hur teknik för smarta städer kan användas och bjuder in till diskussion och visning av exempel.

Tid och plats: 24 september, klockan 15-17, Visualiseringscenter  

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU