Valborgsmässoafton! Mössa på!

LiTHe Blås tågar från S:t Larskyrkan till Borggården vid Linköpings slott där Linköpings Studentsångare tar vid för att på ett delvis otraditionellt vis hälsa våren välkommen, firandet kommer att livesändas. Mössa på! Det är Valborg!

Linköpings studentsångareLinköpings Studentsångare sjunger in våren på Borggården i Linköping, Valborgsmässoafton 1979När Linköpings Studentsångare för första gången sjöng in våren på Linköping Slotts borggård 1973 var det mest ett slags oväsen.

Det ansåg i alla fall chauffören till dåvarande landshövdingen, Per Eckerberg, som lär ha öppnat ett fönster och bett kören hålla tyst – landshövdingen vilade middag.
Det är bra historia som tål att återberättas varje år när våren anmäler sin ankomst.

Valborgsfirande och mösspåtagningSedan dess har studentsångarnas firande blivit desto mer uppskattat.

För årets vårtal på Valborgsmässoafton står nuvarande landshövdning Carl Fredrik Graf tillsammans med Sofia Ritenius, ordförande för StuFF, Studentkåren för utbildningsvetenskap och filosofisk fakultet.

Studentorkestern LiTHe Blås marscherar genom Linköping på Valborgsmässoafton.Valborgsfirandet inleds med att studenternas blåsorkester, LiTHe Blås, tågar från S:t Larskyrkan till Borggården vid Slottet med start kl 14.00.

Christina Hörnell och Linköpings studentsångare, Valborg 2013, LinköpingDär finns Linköpings Studentsångare på plats för att under dirigenten Christina Hörnell, universitetets director musices, kl 15.00 sjunga in våren på traditionsenligt vis och med traditionsenlig mösspåtagning.

Lika traditionsenligt förstärks manskören med före detta medlemmar, vilken årgång som körsångarna tillhör kan avläsas på graden av gulnande studentmössor och på de körtröjor de en gång hade som aktiva sångare.

För alla som inte har möjlighet att komma till Borggården finns alternativet att se firandet genom Studentsångarnas livesändning.

Mer om Valborgsfirandet och årets talare på Musik vid LiU.

Linköpings Studentsångare, livesändning